Antena Meniu Search
x

Soluțiile edililor la problema gunoiului din Bucureşti: o nouă groapă de gunoi sau depozitarea deșeurilor în alte județe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, după ședința de la Primăria Sectorului 1, pe teme deșeurilor, că se caută soluții pentru ca gunoiul să fie depozitat în gropi din alte județe, pentru că astăzi, „Capitala este captivă” în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Prefectul Capitalei, Alin Stoica a spus că se ia în calcul o nouă groapă de gunoi.

de Redactia Observator

la 14.07.2021, 15:24

La ședința convocată de Clotilde Armand pe tema gunoiului din Capitală au participat primarul general Nicușor Dan, prefectul Alin Stoica, ministrul mediului,Tanczos Barna și primarii de sectoare (nu au venit Daniel Băluță și Cristian Piedone). Ședința de la Primăria Sectorului 1 a fost una cu scandal, după ce un consilier PSD și un reprezentant al unei asociații de mediu au făcut scandal că nu sunt primiți, cu toate că nici nu au fost invitați.

Clotilde Armand: Am convenit cu primarii din Capitală să înfiinţăm cât mai repede ADI pentru gestionarea deşeurilor

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că a convenit cu primarii din Capitală să înfiinţeze cât mai repede Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Bucureşti. "Am organizat astăzi la Primăria Sectorului 1 o întâlnire cu: ministrul Mediului, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Mediu, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Prefectul Municipiului Bucureşti, Primarul General al Municipiului Bucureşti şi toţi primarii de sector din Capitală pentru a rezolva situaţia critică a deşeurilor. Am convenit să înfiinţăm cât mai repede Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Bucureşti. În cadrul asociaţiei ne propunem demararea de urgenţă a proiectelor de înfiinţare a unui nou depozit ecologic pentru deşeuri nepericuloase ce va deservi Bucureştiului, precum şi a unor staţii de tratare a deşeurilor. În acest moment Capitala nu prea mai are unde să arunce gunoiul, pentru că principala groapă de gunoi a fost închisă", a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Potrivit acesteia, Primăria Municipiului Bucureşti a găsit alt operator şi trebuie actualizate condiţiile de operare, iar Sectorul 1 este direct afectat din această cauză. "Criza din Sectorul 1 se poate repeta oricând în alte sectoare şi nu cred că îşi doreşte nimeni asta. Vedeţi pe străzile din Bucureşti foarte mult gunoi provenind din construcţii sau şantiere care nu este ridicat, coşuri de gunoi stradale pline. Chiar dacă acest lucru este interzis de regulamentul de salubrizare, unii operatori aleg să fie mai presus de lege. Noi facem eforturi zilnice să evităm ca oraşul nostru să devină un focar de infecţie şi facem un apel către toate companiile de salubrizare, sortare şi tratare a deşeurilor să nu şantajeze în nici un fel autorităţile publice. Este un moment critic pe care îl vom putea depăşi împreună", a adăugat Clotilde Armand. 

Pe acelaşi subiect

Soluțiile găsite de edili: o nouă groapă de gunoi în Capitală sau depozitarea gunoiului în alte județe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, după o ședință că se caută soluții pentru ca gunoiul să fie depozitat în gropi din alte județe, pentru că astăzi, „Capitala este captivă” în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Tanczos Barna a spus că Ministerul Mediului va analiza posibilitatea oferii unei alternative pentru ca Bucureștiul să depoziteze deșeuri în alte județe. „Astăzi Capitala este captivă în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. Există o singură locație autorizată din punct de vedere de mediu, unde se pot depozita deșeurile și Ministerul va analiza posibilitatea oferirii unei alternative pentru a putea depozita deșeurile și în alte județe, în cazul în care pe acele locații autorizate și aprobate din punct de vedere al mediului există și această posibilitate”, a spus ministrul Mediului, potrivit Mediafax.

Acesta a spus că s-a discutat despre ADI, despre planul comun al celor șase sectoare și al Primăriei Generale în ceea ce privește abordările pe termen mediu și lung și el vede „o aplecare serioasă asupra acestor probleme și o intenție sigură, serioasă, clară din partea acestor UAT-uri sau din partea unității administrative București pentru rezolvarea problemelor”. Potrivit ministrului, în prezent, singura locație autorizată pentru depozitarea deșeurilor este administrată în prezent de Eco Sud, această locație având autorizație de mediu.

„Va trebui să vină Primăria generală care în strategia pe termen mediu și lung să ofere o alternativă, o soluție care poate finanțată din fonduri europene. Am avut și ieri (marți – n.r.) o discuție lungă cu domnul Ghinea (Cristian Ghinea – ministrul Fondurilor Europene – n.r.) pe tot ce înseamnă sisteme de management al deșeurilor la nivel național în toate județele, am discutat și despre București. Bucureștiul are posibilitatea accesării fondurilor europene în cazul în care are ADI-ul înființat, în cazul în care are strategia aprobată și în cazul în care depune cerere de finanțare”, a mai spus ministrul Mediului.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica a spus că va fi realizate ADI-uri, care ar trebui să fie în august înființate, după care toate demersurile vor fi făcute pe ADI, acesta fiind cadrul în care se pot atrage și fonduri. De asemenea, se ia în calcul o nouă groapă de gunoi.

„Bucureștiul are o situație particulară. Să se permită și cu siguranță se va face acest lucru: depozitarea deșeurilor să fie și în altă parte decât pe raza teritorială a UAT-ului. Asta înseamnă că vor fi soluții pentru depozitare și în alte județe limitrofe sau în colaborare cu Ilfovul, în Ilfov. Evident, și o nouă groapă de gunoi este absolut necesar și este un lucru care nu a fost luat în considerare în ultimii 20 de ani”, a spus Stoica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Soluțiile edililor la problema gunoiului din Bucureşti: o nouă groapă de gunoi sau depozitarea deșeurilor în alte județe