Cum va fi rezolvată problema gunoiului din Bucureşti. Ministrul Mediului vede stații de sortare în fiecare sector
Problema gunoaielor, cel mai arzător subiect al Capitalei a fost discutată într-o şedinţă la care au participat primarul general, Nicuşor Dan, prefectul Capitalei, dar şi alţi primari de sector. Edilii au încercat să găsească soluţii în gestionarea crizei gunoiului.
Sedința de la primărie a început la ora 11.00 și a durat o oră și jumătate. Ministrul Mediului a spus că vede în final o soluție pentru gunoiul din Capitală și a explicat că ar fi o soluție ca la nivelul fiecărei primării din sector să există stații de sortare astfel încât la groapa de gunoi să ajungă mai puține deșeuri.
La ședința de azi au discutat edilii despre realizarea unor ADI-uri prin care să atraga fonduri europene astfel încât să fie suficienți bani pentru a rezolva problema gunoiului. După cum se știe este o situația tensionată la groapa Vidra după ce o decizie a Tribunalului București a stabilit un tarif de 42 de euro pe tona de deșeuri. În urmă cu 2 săptămâni primarul Capitalei a propus un proiect care a fost și votat și care scade acest tarif la 25 de euro pe tonă. Administratorii groapei de gunoi cer acum un tarif mai mare.
Circ înainte de sedința de la Primăria Sectorului 1 unde se discută problema gunoiului din Bucureşti
La ședința au fost invitați doar primarul capitalei Nicușor Dan, prefectul Alin Stoica, ministrul mediului și primarii de sectoare (nu au venit Băluță și Piedone). Un consilier PSD și un reprezentant al unei asociații de mediu au făcut scandal că nu sunt primiți la ședință, cu toate că nici nu au fost invitați. Au sunat la 112 și au cerut să vină poliția să constate că nu sunt primiți.
- Robert Negoiţă susţine că a sunat-o pe Clotilde Armand pentru a ajuta în criza gunoiului din Secorul 1, dar...
- Sufocaţi de gunoaie, locuitorii din Sectorul 1 au găsit soluţii disperate. Le ascund în alte sectoare
- Criza gunoaielor din Sectorul 1. Romprest: Mobilizăm toată flota pentru a colecta deșeurile. Primăria a plătit...
"La întâlnirea de miercuri vor fi abordate şi aspecte legate de funcţionarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru a gestiona problema deşeurilor", a anunțat primăria. Şedinţa este transmisă live pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale Primăriei Sector 1.
Municipiul Bucureşti şi cele şase sectoare ar urma să se asocieze în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul PMB, în luna iunie. Potrivit proiectului, Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, va avea calitatea de asociat-membru fondator, iar sectoarele Capitalei, prin Consiliile locale, vor avea calitatea de membru.
Conform statutului, asociaţia ar urma să se constituie în scopul realizării de investiţii pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care va solicita finanţare prin programe operaţionale, în vederea realizării infrastructurii de colectare selectivă a deşeurilor, de staţii de sortare a deşeurilor, precum şi de instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, de tratare mecano-biologică a deşeurilor şi de recuperare materială, pentru compostarea biodeşeurilor generate în Bucureşti, pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări. Se mai are în vedere realizarea unui centru de aport voluntar al deşeurilor voluminoase, precum şi a unei capacităţi de depozitare finală corespunzătoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰