Antena Meniu Search
x

Video Consumatorii vulnerabili vor primi mai puţini bani de la stat pentru facturi decât cei cu venituri mai mari: "Pentru noi, pătura de jos, o să fie probleme". Explicaţia: schema a fost gândită pe costurile de anul trecut

Consumatorii vulnerabili, care abia mai fac faţă scumpirilor, vor primi mai puţini bani de la stat pentru facturi decât cei cu venituri mai mari. Este semnalul de alarmă tras de experţii în energie. Explicaţia? Schema de ajutor a fost gândită pe costurile de anul trecut. Când nu vorbeam despre o explozie a preţurilor nici la energie electrică, nici la gaze.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 04.10.2021, 20:27

Vezi și

Majorările de prețuri de pe piața energiei şi gazelor naturale îi pun în dificultate pe români. Greul îl duc însă cei cu venituri mici şi foarte mici. Adică circa 500 de mii de familii. Între 1 şi 5 milioane de oameni, consideraţi consumatori vulnerabili, şi pentru care există o lege specială prin care sunt ajutaţi cu bani de către stat. "Mă limitez ca să consum puțin ca să plătesc puțin. Pentru noi, pătura de jos, o să fie probleme, pentru ca avem salariile mici şi se simte fiecare leuţ", spun oamenii.

Lor, autorităţile le vor plăti între 20 lei şi 100 de lei. Ajutorul se va da însă în funcţie de venit şi doar după ce beneficiarul va completa o cerere de vreo 14 pagini, care se va plimba de la primării, la furnizor şi apoi la alte trei instituţii ale statului. "Va trebui avută în vedere o urgentare și o simplificare a acestor acţiuni", a declarat Ion Lungu, director executiv Asociaţia Furnizorilor de Energie din România.

Sprijiniţi vor fi şi cei cu venituri medii. Lor statul le va compensa 21 bani/kWh la electricitate pentru un consum lunar care nu depăşeşte 200 KWh. Preţul de referinţă luat în calcul este 0,68 lei/kwh. La gaze, factura va scădea cu 25%. Condiţia e să nu aibă un consum mai mare de 1.200 mc anual. "Este iarăşi un mecanism făcut în pripă, care cu siguranța va da naștere la tot felul de discuţii aprinse", a declarat Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în energie.

Experţii în energie atrag atenţia că subventiile la gaze vor fi mai mari pentru românii cu venit mediu decât pentru cei vulnerabili

Şi nu este singura problemă. Experţii în energie atrag atenţia că subventiile la gaze vor fi mai mari pentru românii cu venit mediu decât pentru cei vulnerabili. "Acea schemă a fost gândită pe costurile și prețurile anului 2020. Dat fiind faptul că ne regăsim în altă situaţie, prețurile crescând foarte mult, aceasta schemă nu e suficientă", a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedinte Asociaţia Energia Inteligentă.

Să presupunem că un consumator vulnerabil locuieşte într-o casă de 100 de mp. Acesta ar urma să plătească la iarnă, în urma scumpirilor, o factură de 880 lei la gaze. Statul ar urma să îi subvenţioneze 100 de lei, căci are venitul cuprins 920 şi 1040 lei. Pentru aceeaşi casă, un consumator plătit cu salariul mediu, ar urma să primească de la stat, prin ordonanţa compensării, în jur de 220 lei. Mai mult decât dublu. "Putea să ia exemplul Franței, care trimite vouchere familiilor care sunt deja cunoscute ca fiind în situații de sărăcie energetică. Vor primi acasă simplu un voucher de 100 euro pentru compensarea", a declarat Teodora Vasâlca Cimpoi, consultant în energie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Consumatorii vulnerabili vor primi mai puţini bani de la stat pentru facturi decât cei cu venituri mai mari: "Pentru noi, pătura de jos, o să fie probleme". Explicaţia: schema a fost gândită pe costurile de anul trecut