Antena Meniu Search
x

Video Lovitură uriașă pentru o industrie în ascensiune din România. Ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene

Nicio dimineaţa fără o cafea bună sau niciun desert fără ciocolată ar putea deveni un ritual de lux. Cafeaua obţinută neetic, adică prin defrişări, va fi interzisă în Uniunea Europeană! Aceeaşi soartă o vor avea cacaua, uleiul de palmier şi soia. Practic, producătorii de cafea şi cacao, dacă vor să-ţi vândă produsele, vor fi nevoiţi să demonstreze că nu afectează pădurile. De când ar urma să intre legea în vigoare şi cu cât se va reduce producţia?

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 02.03.2024, 13:46

Vezi și

De la finalul acestui an am putea asista la schimbări istorice pe piața boabelor de cafea și de cacao. Asta dacă legislația europeană va fi pusă în vigoare și practic va interzice exporturile de boabe care sunt provenite din zone unde se defrișează ilegal sau sunt practic extrase ilegal. Astfel de măsuri se vor răsfrânge și asupra noastră, a consumatorilor finali, pentru că ciocolata și cafeaua vor fi mai scumpe, deja am asistat la câteva scumpiri în ultimii doi ani fie legate de schimbările climatice, fie că vorbim despre măsuri fiscale.

În Etiopia cafeaua generează 30-35% din veniturile din export

Totodată, în Etiopia de exemplu cafeaua generează 30-35% din veniturile din export, un sfert dintre acestea merg către Uniunea Europeană. Așadar, fermierii au început să se îngrijoreze, atât pentru ei cât și pentru familiile lor, pentru că ar putea rămâne cu o producție tot mai mică și practic chiar fără loc de muncă.

De asemenea, UE a luat decizia de a implementa o astfel de legislație pentru că suprafața de păduri rase de pe fața Pământului este mai mare decât cea a Uniunii Europene, de 400 de milioane de km pătrați. Nu vorbim doar despre cafea și ciocolată, care provin din boabe, vorbim și despre culturi de soia, palmieri, cauciuc sau avocado. Așadar, multe companii care se ocupă cu așa ceva ar putea fi afectate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Lovitură uriașă pentru o industrie în ascensiune din România. Ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene