Video Cea mai scumpă cafea din lume a ajuns în restaurantele din România. Pentru o ceaşcă, doritorii trebuie să scoată din buzunare 45 de lei. "Are o aromă deosebită"
Românii călătoresc tot mai mult şi în ţări tot mai îndepartate. Iar ca suvenir nu mai aduc magneţi de frigider, scoici sau vederi ilustrate, ci gusturile şi aromele pe care le încearcă acolo. De la preparate exotice, până la celebra cafea KOPI LUWAK - cea mai scumpă din lume, toate se găsesc acum şi în meniurile restaurantelor de la noi, ca răspuns la cerinţele românilor cu dor de ducă. Pentru o ceaşcă de cafea, amatorii trebuie să scoată din buzunar 45 de lei.
În acest restaurant din Cluj, la cererea clienţilor, şi-a făcut loc în meniu şi cafeaua Kopi Luwak. Modul ei de obţinere este cel puţin atipic şi vine din colţuri îndepărtate ale lumii. Un mic mamifer omnivor, numit Civetă de palmier, alege şi mănâncă cele mai bune cireşe din arborii de cafea. Boabele nedigerate sunt apoi eliminate prin excremete. Victor a descoperit acest tip de cafea în 2007, într-o călătorie în Vietnam.
Cea mai scumpă cafea din lume a ajuns în restaurantele din România
Victor - client cafenea: Am băut prima dată cafeaua într-o vacanţă în Vietnam. Are o aromă deosebită. Simţi corpul cafelei, are o aciditate scăzută, e deosebită.
O delicatesă la nivel mondial. Un kilogram ajunge la 400 euro, dar asta nu e o piedică pentru cei care vor să îşi amintească de locurile pe care le-au vizitat.
- Cât cereau vameşii de la Nădlac pentru a-i trece pe şoferii de TIR de proba cântarului. Trei sferturi din...
- Trendul care a luat cu asalt Japonia. Cu doar 15 $, clienţii îşi pot bea cafeaua alături de purceluşi....
- Directorul unei școli din Japonia, concediat după ce a fost prins că fura cafea. Plătea pentru o ceașcă...
Murariu Ionuţ - Barman: Majoritatea clienţilor noştri sunt cei care au fost în Thailanda sau în zona asiatică şi au avut contact cu cacaoa şi vin la noi destul de des pentru a savura o cafea din Thailanda şi Vietnam.
Client: Aroma este foarte diferită, comparativ cu espresso normal pe care îl bem zi de zi.
Este doar unul dintre produsele aduse drept suvenir în ţara noastră din călătoriile îndepărtate ale românilor.
Alex Prunean - Reporter Observator: Meniurile restaurantelor internaţionale din ţara noastră pot fi citite ca o hartă, pentru a ne da seama care sunt destinaţiile preferate de români atunci când călătoresc, în special în afara Europei. În top se află mâncarea sud-americană, cea libaneză, iar in ultimii ani o creştere continuă şi semnificativă au avut-o preparatele asiatice, indiferent că vorbim de mâncare sau băutură.
Pentru un gust original, bucătarul trebuie să cunoască toate secretele ţării de origine. Bucataria acestui restaurant cu specific asiatic e condusă de Kithsana, ajunsă la Cluj tocmai din Thailanda. Printre cele mai cerute preparate sunt supa de creveti servită în nucă de cocos şi pad thai cu creveti.
Bogdan Ciocian, ceo lanţ de cafenele: Mâncarea asiatică va creşte foarte mult în anii următori în România, pentru că există o cerere destul de mare pe concepte asiatice. Lumea nu mai vrea acelaşi tradiţional şi caută tot timpul inovaţie, iar generaţiile tinere se duc în direcţia asta de a schimba trandul cel mai des.
Conform unui studiu, anul trecut, rezervarile romanilor pentru zboruri pe distanțe lungi, in afara Europei, au crescut cu aproape 50% față de 2022.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰