Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați 10 lei în plus la leafă

Numărul angajaţilor plătiţi cu salariul minim s-a redus brusc la jumătate într-un singur an. Obligaţi de lege să majoreze lefurile minime după doi ani, unii patroni au găsit portiţa de scăpare: au mărit salariile cu 10 lei. 

de Iancu Guda

la 03.10.2024 , 20:15

Puţin peste 1 milion de români au fost plătiţi cu salariul minim luna trecută, faţă de peste 1.800.000 în septembrie 2023, arată datele Inspecţiei Muncii. Scăderea numărului de contracte de muncă pe salariul minim la jumătate vine după ce legea s-a schimbat. Angajații nu mai pot fi plătiți cu venitul minim dacă au doi ani vechime in firmă. 

"Este o lege artificială, vine să distorsioneze piața. Eu cred că multe creșteri de fapt sunt marginale, 10, 20 de lei, doar că să corespundă legii. Creșterea salariului minim pe economie este mai accelerată decât creșterea salariului mediu pe economie și companiile în definitoriu vor plăti cât merită", a explicat Iancu Guda, specialist economic Observator.

În plus, sunt domenii unde patronii găsesc greu angajați, așa că trebuie să bage mâna mai adânc în buzunar. Proprietarul unui lanţ de patiserii din Capitală a oferit majorări de până la 25% pentru unii salariaţi. 

Vezi și

"I-am răsplătit pe cei care într-adevăr au performat şi pe baza evaluărilor trimestriale și anuale au venit aceste măriri, însă ca și o nevoie pentru piața financiară actuală, pentru că trebuie să ținem pasul cu modificările legislative. Undeva la 70% din angajații actuali au primit măriri salariale", a declarat Ecaterina Virgolici, specialist marketing.

Pe acelaşi subiect

Marius a primit la finalul anului trecut o majorare de 1.000 lei. 

"M-au ajutat că să mă descurc în viața de zi cu zi, eu având și o fetiță de 3 ani. În primul an se face o mărire, în al doilea și tot așa, dar depinde de fișa de performanță", a spus Marius Hanceriuc, angajat.

Majorarea salariului minim în iulie la aproape 2.400 lei net a dus la creşteri salariale in toate companiile, spun specialiştii

În timp ce măsura pune presiune pe mediul privat, statul câştigă din taxe şi consum. De la 1 ianuarie românii vor ajunge la salariul minim european. Leafa minimă nu va mai fi mai mică decât 50% din salariul mediu, adică jumătate din puţin peste 4.400 lei net, la care se adaugă productivitatea muncii şi inflaţia.

"Indirect avem și predictibilitate pentru antreprenori, și o corelare de CAS pentru pensii și a încasărilor la bugetul public. Până acum aceste creșteri de salarii au fost destul de populiste, date din scurt și a fost un șoc pentru antreprenori", a explicat Iancu Guda, specialist economic Observator.

Directiva europeană forţează statele din Europa de Est să majoreze salariile şi să recupereze decalajele faţă de Vest. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Ştiri economice » Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați 10 lei în plus la leafă