Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Numărul românilor care lucrează pe salariul minim este în scădere. Am ajuns la cel mai mic procent din ultimii 5 ani

Puţin peste un milion de români mai lucrează pe salariul minim pe economie. Este cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, asta arată datele oficiale. 

de Florentina Lazăr

la 03.10.2024 , 13:10

Numărul în scădere al contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie se datorează unei legi care îi obligă pe antreprenori să majoreze lefurile minime după doi ani, în plus, majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie la 3,700 de lei brut a adus şi un nivel salarial în general mai mare în companiile din ţara noastră şi vedem efectele în piaţă.

Numărul a scăzut cu 40%

În luna septembrie 2024 puţin peste un milion de români erau plătiţi cu salariul minim pe economie, dacă vom compara aceste date cu aceeaşi perioadă a anului trecut vedem că era un număr mult mai mare de contracte, peste 1,8 milioane contracte plătite pe salariul minim pe economie. Aşadar datele de la inspecţia muncii arată o scădere de peste  40% în acest caz. Pe de altă parte, de la data de 1 ianuarie 2025 românii vor ajunge la salariul minim european.

Vezi și

Leafa minimă nu va mai fi mică decât 50% din salariul mediu, adică jumătate din puţin peste 4.400 de lei net la care se adaugă productivitatea muncii dar şi puterea de cumpărare.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Ştiri economice » Numărul românilor care lucrează pe salariul minim este în scădere. Am ajuns la cel mai mic procent din ultimii 5 ani