Antena Meniu Search
x

Video Am putea plăti dublu pentru micile vicii. Legea adoptată de Parlamentul European pentru a salva pădurile

Fără cafea şi cacao din culturi care au dus la defrişarea pădurilor! Este legea adoptată de Parlamentul European, care s-ar putea aplica în curând şi în magazinele şi cafenelele de la noi. Asta înseamnă că am putea plăti chiar dublu pe o ceaşcă de cafea sau o tabletă de ciocolată. Importurile ar putea scădea drastic şi pentru palmier, soia, cauciuc, lemn sau carne de vită.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 02.03.2024, 20:02

Vezi și

Boabele de cacao și cafeaua vor mai putea fi vândute în Uniunea Europeană doar când comercianții se asigură că pentru obținerea produselor nu s-au defrişat păduri. Legea ar putea fi implementată chiar la finalul anului acestui an. Cafeaua generează 30-35% din totalul exporturilor din Ethiopia, un jucător important pe piaţa mondială a boabelor de cafea. Un sfert din aceste venituri vin din Uniunea Europeană, aşadar legislaţia despre care se vorbeşte ar putea afecta mulţi fermieri din aceasză zonă. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi pentru cauciuc, avocado sau producţiile de soia.

Din '90 si pana acum lumea a pierdut peste 400 de milioane de kilometri pătraţi de păduri

Oprirea importurilor care provin din zone defrişate ar putea dubla preţul unei ceşti de cafea. Reprezentanţii cafenelelor de specialitate au o soluţie la potenţiala criză a cafelei: legătura strânsă cu fermele. "Noi de unde ne procurăm cafeaua, ownerul de acolo face direct trade, boabele se cumpără direct de la fermele respective, în urma unor vizite acolo, este mult mai uşor acum să se procure boabele de cafea", a declarat Octavian Mihai, manager cafea. "Ştim deja de la cine luăm cafeaua. Ştim de unde o luăm, cum o luăm şi cine o lucrează deci ca atare suntem mai siguri de calitatea ei şi chiar dacă este un pic mai scumpă, se resimte atât în gust, cât şi în prospeţime", a declarat Cătălin Seicu, barista.

Din '90 si pana acum lumea a pierdut peste 400 de milioane de kilometri pătraţi de păduri, îndeosebi în Africa și America de Sud. Mai mult decât suprafaţa Uniunii Europene. Legea îi va afecta şi pe ciocolatieri, care fac oricum eforturi pentru a ţine preţul produselor sub control. "La începutul lui februarie au crescut cu 100%, poate chiar cu 150% cotaţia bursei boabelor de cacao. A ajuns poate la peste 6000 de dolari", a declarat Vlad Niculescu, ciocolatier. Experţii cred că si clientii ar trebui să fie mai atenti ce cumpara si de unde.

"Aşa cum ne dorim să protejăm pădurile în ţara noastră pe principiul românul, frate cu codrul, aşa trebuie să ne gândim şi la nivel global. Dacă ar fi să devenim consumatori responsabili, ar trebui poate să nu mai bem cinci cafele pe zi şi să verificăm eticheta şi să vedem că vine din surse responsabile", a declarat Roxana Buzeţelu, expert în sustenabilitate. Potrivit noii legi, corporaţiile care vor importa ilegal vor plăti 4% din cifra lor de afaceri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Am putea plăti dublu pentru micile vicii. Legea adoptată de Parlamentul European pentru a salva pădurile