Antena Meniu Search
x

Video Cofetarii au "tăiat" iepuraşul de Paşte după ce ciocolata s-a scumpit cu 30%. Figurinele, mai mici, dar la fel de scumpe ca anul trecut

Iepuraşul de Paşte e mai scump în acest an! Ciocolata de exemplu s-a scumpit cu 30 la sută în ultimele luni, iar preţul o să tot crească. Mai în glumă, mai în serios, specialiştii spun că vom ajunge să mâncăm... ciocolată la gram! Şi asta pentru că boabele de cacao se vând la un preţ istoric pe burse. Pentru a nu şi pierde clienţii, mulţi producători au redus deja la jumătate dimensiunea figurinelor de ciocolată. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 25.03.2024, 19:53

Vezi și

De cel puţin jumătate de an, preţul boabelor de cacao creşte neîncetat. Încălzirea globală, dar şi bolile arborilor de cacao au făcut ca valoarea materiei prime să fie tot mai scumpă de la o zi la alta. 

Iepuraşul de ciocoaltă, amar de scump

Anul acesta ciocolatierii se confruntă cu două scumpiri în preajma sărbătorilor Pascale. Odată creşterea TVA-ului de la 9 la 19% pentru produsele cu zahăr, dar şi creşterea cotaţiei la bursa de cacao. Astfel, un iepuraş pe care anul trecut dădeam 18 lei în ciocolateria artizanală, acum îl găsim cu 26 de lei. 

Roxana Ştirbu, ciocolatier: Ne reorietăm către forme şi pachete din ciocolată cu gramaje ceva mai mici. Faţă de anul trecut avem o creştere de 20-25%, dar creşterile acestea au fost progresive, nu au fost dintr-o dată. Dacă anul trecut aveam cutii de la 150- 200 plus grame, acum tendinţa este spre 100,150 sau chiar 70 de grame. 

Pe acelaşi subiect

Aceeaşi strategie se aplică în aproape toate cofetăriile şi ciocolateriile. 

Anca Codreanu, proprietar ciocolaterie: Este foarte important să găsim un echilibru astfel încât produsul să fie accesibil pentru cât mai multe bugete. Înainte erau preferate figurinele mai mari, clienţii îşi doreau figurine de 400 de grame, să facă impresie. Pe când în acest an am încercat să aducem figurine mai mici astfel încât să şi le permită toată lumea. 

Preţul ciocolatei din comerţ ne lasă un gust amar

"Şi în hypermarketuri figurinele de ciocolată s-au scumpit. De exemplu, acest iepuraş de la un brand consacrat costă acum 20 de lei, iar anul trecut costa cu 5-6 lei mai puţin. Aşa ajungem să cumpărăm gramaj la jumătate, dar şi la jumătate de preţ", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator. 

Adrian Negrescu, analist economic: Românii oricum au ajuns să meargă la hypermarket ca la muzeu. Să admire produsele şi să nu şi le poată permite. Din această categorie fac parte şi dulciurile, acolo unde din păcate am ajuns să cumpărăm la suta de grame, cumpărăm din ce în ce mai puţin. 

Un lucru este cert: nu poti sa renunţi la ciocolată! 

Localnic: Niciodată! E dulce, e bună, nu! Aş cumpăra mai puţină. 

România este pe locul trei în Uniunea Europeană la importurile de ciocolată. <CG7 1> Consumăm, în medie, între 3 şi 4 kilograme de ciocolată pe an. <CG7 2> Aducem în ţară 40.000 de tone de ciocolată albă, neagră şi batoane de ciocolată. Aproape 90% din Germania, Belgia şi.... Bulgaria!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cofetarii au "tăiat" iepuraşul de Paşte după ce ciocolata s-a scumpit cu 30%. Figurinele, mai mici, dar la fel de scumpe ca anul trecut