Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rusia nu a rămas izolată pe scena mondială. Putin participă joi la summitul BRICS - CNN

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va participa joi la summitul BRICS găzduit de Beijing, primul la care va lua parte, alături de liderii economiilor emergente de top, de la declanșarea războiului în Ucraina, scrie CNN.

de Iulia Iancu

la 22.06.2022 , 14:33

Participarea lui Putin la summitul BRICS al economiilor emergente arată că Rusia nu a rămas izolată pe scena mondială - CNN Participarea lui Putin la summitul BRICS al economiilor emergente arată că Rusia nu a rămas izolată pe scena mondială - CNN - Profimedia Images

Participarea lui Putin la summitul BRICS arată că Rusia nu a rămas singură pe scena mondială, mai ales că liderii economiilor BRICS (China, India, Brazilia și Africa de Sud) au evitat să condamne Moscova după declanșarea invaziei din Ucraina.

Decizia grupului de a organiza cel de-al 14-lea summit, fără a exclude Rusia, reflectă o viziune a țărilor BRICS asupra ordinii globale și, prin extensie, a situației din Ucraina, o viziune opusă de cea a Occidentului, care a condamnat acțiunile Kremlinului în Ucraina și a sancționat statul rus. 

„Vorbim despre niște economii importante, a căror conducere este dispusă să se asocieze cu Putin”, a declarat Sushant Singh, membru senior al Centrului de Cercetare a Politicilor (CPR) din New Delhi. "Faptul că Putin este binevenit, nu este un paria, este un mare plus pentru el".

Articolul continuă după reclamă

Summitul BRICS este urmat, la sfârșitul săptămânii, de întâlnirea G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite), reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume. Spre deosebire de G7, se așteaptă ca BRICS să trateze cu precauție subiectul Ucraina, pledând, probabil, pentru o soluționare pașnică a crizei. 

Pe acelaşi subiect

Ce rezultate sunt așteptate în urma BRICS

Beijing, gazda din acest an și de departe cea mai puternică din punct de vedere economic dintre cele cinci națiuni BRICS, care împreună reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial, pare să se concentreze pe propria agendă: promovarea noilor sale inițiative de dezvoltare și securitate la nivel global.

Țările BRICS ar trebui să-și „întărească încrederea politică reciprocă și cooperarea în materie de securitate”, să se coordoneze pe probleme internaționale și regionale majore, să se adapteze intereselor esențiale ale altora și „să se opună hegemonismului”, a spus Xi într-un discurs adresat miniștrilor de externe BRICS luna trecută.

În ciuda unor interese comune, grupul BRICS a fost o perioadă lungă de timp afectat de probleme de coeziune, având în vedere diferențele dintre sistemele politice și economice ale membrilor săi și interesele lor geopolitice divergente.

Totodată, complexitatea invaziei Rusiei în Ucraina ar putea atenua orice rezultat major al summitului din această săptămână, chiar dacă, cu excepția Braziliei, națiunile BRICS s-au abținut de la vot în cazul unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, care a cerut Moscovei să se retragă din Ucraina.

Iulia Iancu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri externe » Rusia nu a rămas izolată pe scena mondială. Putin participă joi la summitul BRICS - CNN