Antena Meniu Search
x

Germania acuză Rusia de "atac". Ministrul Economiei denunţă planul lui Putin "de a semăna haos" în Europa

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un "atac" ce urmăreşte "semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei", a afirmat marţi ministrul german al Economiei şi Climei, Robert Habeck, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 22.06.2022, 08:34

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei
Ministrul german al Economiei denunţă planul lui Putin "de a semăna haos" în Europa - Profimedia

"Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră", a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronilor din industrie. Acest "atac economic" a fost "comis în mod deliberat" de Vladimir Putin, a adăugat el. "Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca", a precizat ministrul german. "Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie" prin "creşterea preţurilor", a avertizat Robert Habeck, potrivit Agerpres.

Germania acuză Rusia că umflă preţurile la energie în Europa

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică. Dar pentru guvernul german, este o ''decizie politică'', menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina. Pentru a face faţă acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunţat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică. O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliţie care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Germania acuză Rusia de "atac". Ministrul Economiei denunţă planul lui Putin "de a semăna haos" în Europa