Antena Meniu Search
x

Yuanul chinezesc a înlocuit dolarul, fiind cea mai tranzacționată valută de pe piața rusească pentru a doua lună la rând

Yuanul chinezesc a înlocuit dolarul american ca cea mai tranzacționată monedă pe piața rusească, la un an după invazia asupra Ucrainei care a adus mai multe valuri de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei. Cifrele arată că yuanul a depășit dolarul în volumul tranzacțiilor lunare în februarie pentru prima dată, iar diferența a devenit mai pronunțată în martie, potrivit datelor compilate de Bloomberg pe baza rapoartelor zilnice de tranzacții de la Moscova Exchange. Înainte de invazie, volumul de tranzacționare al yuanului pe piața rusă era neglijabil.

de Adrian Popovici

la 04.04.2023, 11:08

Yuanul chinezesc este cea mai tranzacționată valută de pe piața rusească pentru două luni la rând - Shutterstock

Această schimbare a situației de pe piața rusească vine după ce sancțiunile suplimentare din acest an au afectat puținele bănci din Rusia care și-au păstrat capacitatea de a efectua transferuri transfrontaliere în dolari și alte valute ale țărilor etichetate drept "neprietenoase" de către Kremlin. Raiffeisen Bank International AG, a cărei filiala rămâne una dintre principalele căi de plăți internaționale făcute din Rusia, s-a aflat printre creditorii care au fost supuși unor presiuni ridicate din partea autorităților europene și americane.

Rusia și-a aprofundat legăturile cu China după începerea războiului din Ucraina, care a determinat o ruptură tot mai pronunțată în relațiile cu Occidentul. În martie, președintele chinez Xi Jinping a efectuat prima sa vizită în străinătate după realegerea sa și a promis Kremlinului extinderea cooperării în domeniile comerțului, investițiilor, lanțurilor de aprovizionare, energie.

Yuanul, ultima soluție

Sancțiunile care vizează sistemul financiar al Rusiei au forțat Kremlinul și companiile rusești să treacă în tranzacțiile comerciale externe de la dolar și euro la monede ale țărilor care au refuzat să se alăture oricăror restricții.

Pe acelaşi subiect

Ministerul de Finanțe folosește în operațiunile sale de pe piață yuani în loc de dolari de la începutul acestui an. Banca Națională a Rusiei solicită în mod regulat companiilor și cetățenilor să-și mute activele în ruble sau monede "prietenoase" pentru a evita riscul de a le bloca sau îngheța.

În ciuda tuturor acestor lucruri, dolarul a rămas cea mai populară monedă de pe piața rusă până acum, pierzând doar rareori în fața yuanului în ceea ce privește volumele în orice zi de tranzacționare dată, potrivit datelor de schimb compilate de Bloomberg.

"Acum există mai puțini dolari pe piață, deoarece veniturile Rusiei au scăzut din cauza scăderii prețului petrolului și a scăderii exporturilor", a declarat Iskander Lutsko, strateg la ITI Londra. În același timp, "importurile de mărfuri din Rusia în China au crescut cu 29%, deși exporturile din China stagnează".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Yuanul chinezesc a înlocuit dolarul, fiind cea mai tranzacționată valută de pe piața rusească pentru a doua lună la rând