Antena Meniu Search
x

Crizele prin care trece lumea împiedică unele țări emergente să-și plătească datoriile. Semnalul de alarmă tras de Banca Mondială

Economistul-șef al Băncii Mondiale a cerut o revizuire urgentă a sistemului de gestionare a datoriilor nesustenabile, în timp ce instituția avertizează că urmează un val de neplată a datoriilor suverane din țările în curs de dezvoltare. O creștere a costurilor globale ale îndatorării, împreună cu dolarul în creștere și inflația ridicată, au îngreunat eforturile țărilor cu economii emergente de a-și plăti datoriile în valutele forte internaționale și chiar în monedele proprii, notează Financial Times.

de Redactia Observator

la 21.12.2022, 10:32

Economistul șef al Băncii Mondiale trage un semnal de alarmă. Crizele prin care trece lumea împiedică țările cu economii emergente să-și plătească datoriile - Profimedia

Indermit Gill, economist-șef al Băncii Mondiale, a declarat într-un interviu că sistemul existent pentru a face față poverii nesustenabile a datoriilor nu mai este potrivit și că "trebuie să se schimbe". "Aplicăm un model de restructurare care a fost conceput pentru altă eră", a spus acesta, adăugând că actualul sistem e "prea puțin, prea târziu" pentru țările în pericol de incapacitate de plată și "prea dezechilibrat" în favoarea creditorilor.

Banca Mondială a avertizat că țările se confruntă din ce în ce mai mult cu creșterea costurilor de deservire a datoriilor și cu presiunile asupra finanțelor publice cauzate de crizele cu care se confruntă lumea, inclusiv pandemia și războiul din Ucraina.

Efectele combinate ale crizelor din ultimele luni

Creșterea economică globală slabă face și mai urgentă abordarea problemei, a spus el. "Cea mai bună prognoză pentru anul viitor este cu o treime mai mică decât în urmă cu câteva luni, iar 2024 nu arată mult mai bine", explică Indermit Gill, adăugând că restructurarea datoriilor "ar putea fi un accident de tren". Criticii spun că eforturile de a face față datoriilor în creștere s-au mișcat prea încet în cazuri precum Zambia, Sri Lanka și Ghana, care în această săptămână a devenit cea mai recentă economie în curs de dezvoltare care a intrat în incapacitate de plată.

"Avem nevoie de o abordare uniformă", a spus Gill. "Altfel, doar rezolvăm problema temporar și sperăm că creșterea se va relua și că situația se va soluționa de la sine."

Procedurile standard pentru gestionarea datoriilor duc la implicarea FMI și Băncii Mondiale care efectuează o analiză a sustenabilității datoriei suverane pentru a evalua amploarea problemei, înainte de a calcula suma necesară pentru a restabili sustenabilitatea și a pune debitorul pe calea creșterii economice. Guvernele creditoare sunt apoi consultate în ceea ce privește ajutorul pe care îl vor oferi. Procesul se încheie atunci când guvernul debitor are sarcina de a asigura aceleași condiții de la creditorii săi comerciali ca și cele oferite sectorului oficial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Crizele prin care trece lumea împiedică unele țări emergente să-și plătească datoriile. Semnalul de alarmă tras de Banca Mondială