Antena Meniu Search
x

WSJ: Arabia Saudită este dispusă să accepte plăți în yuan în loc de dolar pentru petrolul vândut în China

Arabia Saudită ia în considerare să accepte plăți în yuan în loc de dolar pentru tranzacțiile de petrol către China. Discuțiile în acest sens dintre Riad și Beijing s-au accelerat pe măsură ce saudiții sunt tot mai nemulțumiți de Washington, scrie The Wall Street Journal.

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 22:12

WSJ: Arabia Saudită, dispusă să accepte plăți în yuan în loc de dolar pentru petrolul vândut îb China
WSJ: Arabia Saudită, dispusă să accepte plăți în yuan în loc de dolar pentru petrolul vândut îb China - Profimedia

Arabia Saudită este în discuții active cu Beijingul pentru a accepta plăți în yuan pentru vânzările sale de petrol către China, relatează WSJ, citând surse apropiate discuțiilor. Ar fi o mișcare care ar afecta supremația dolarului american pe piața mondială a petrolului și ar reprezenta o nouă reorientare politică spre Asia pentru cel mai mare exportator de țiței din lume.

Discuțiile Riadului cu Beijingul cu privire la contractele pentru petrol în yuan nu sunt recente. Au tot avut loc în ultimii de șase ani, dar s-au accelerat în acest an, deoarece saudiții au devenit din ce în ce mai nemulțumiți de angajamentele de securitate vechi de zeci de ani ale SUA de a apăra regatul saudit, susțin sursele citate.

Practic, saudiții sunt furioși din cauza lipsei de sprijin a SUA pentru intervenția Riadului în războiul civil din Yemen și din cauza planurilor administrației Biden de a ajunge la un acord cu Iranul în privința programului său nuclear. Oficialii saudiți s-au declarat șocați de retragerea bruscă a SUA din Afganistan anul trecut.

Săptămâna trecută WSJ a scris că liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite au refuzat să discute la telefon cu Joe Biden. Monarhiile din Golful Persic au dat semnale că nu vor ajuta la atenuarea creșterii prețului petrolului decât dacă Washingtonul le sprijină în alte probleme. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan din Emiratele Arabe Unite, ar fi fost indisponibili pentru a discuta la telefon cu Joe Biden, în urma solicitărilor făcute de SUA. Amândoi au purtat însă discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin.

Pe acelaşi subiect

China cumpără mai mult de 25% din petrolul pe care Arabia Saudită îl exportă. Dacă s-ar realiza în yuani, aceste vânzări ar face mai puternică poziția monedei Chinei. Saudiții se gândesc, de asemenea, să includă contracte futures denominate în yuani, cunoscute sub numele de petroyuan (echivalentul petrodolarului), în strategia de vânzări a companiei Saudi Arabian Oil, cunoscută și sub numele de Aramco.

80% din vânzările globale de petrol se fac în dolari

Ar însemna o schimbare profundă pentru Arabia Saudită să accepte plăți chiar și pentru o parte din exporturile sale de țiței de aproximativ 6,2 milioane de barili pe zi în orice altceva decât în ​​dolari. Majoritatea vânzărilor globale de petrol – în jur de 80% – se face în dolari. Saudiții au tranzacționat petrol exclusiv în dolari din 1974, parte dintr-o înțelegere cu administrația Nixon care includea garanții de securitate pentru Arabia Saudită.

China a introdus plățile în yuan pentru petrol în 2018, un efort al Beijingului de a-și face moneda tranzacționabilă în întreaga lume, dar măsura nu a afectat dominația dolarului pe piața petrolului. Pentru China, folosirea dolarului a devenit un pericol evident, mai ales din cauza sancțiunilor impuse de SUA asupra Iranului din cauza programului său nuclear și asupra Rusiei ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina.

China și-a intensificat eforturile pentru relații tot mai strânse cu regatul saudit. În ultimii ani, China a ajutat Arabia Saudită să-și construiască propriile rachete balistice, a oferit consultanță cu privire la un program nuclear și a început să investească în proiectele preferate ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman, cum ar fi Neom, un oraș futurist. Arabia Saudită l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping într-o vizită la sfârșitul acestui an.

Și India ar lua în considerare să accepte o ofertă din partea Rusiei de a cumpăra petrol și alte mărfuri la prețuri reduse, potrivit Reuters care citează doi oficiali din guvernul indian. Ei au mai declarat că Moscova şi New Delhi lucrează la înființarea unui mecanism de plăţi în monedele naţionale: rupie-rublă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » WSJ: Arabia Saudită este dispusă să accepte plăți în yuan în loc de dolar pentru petrolul vândut în China