Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Creativitatea elevilor din România e la cote minime. Rezultatele testelor PISA, tot mai alarmante

Creativitatea elevilor din România e la cote minime. O confirmă rezultatele PISA care ne situează la coada clasamentului mondial şi la acest capitol. Doar 14% dintre adolescenţi se ridică la nivelul de performanţă.

de Mădălina Iacob

la 18.06.2024 , 19:54

Gradul de creatvitatea al elevilor din România este printre cele mai slabe din Europa, potrivit celui mai nou volum al rezultatelor PISA. "Minti creative, şcoli creative" arata ca tara noastra are un scor mediu de doar 26 de puncte, in conditiile in care media OECD e undeva la 33 de puncte. Modele educationale ne sunt scolile din Singapore, iata cu 41 de puncte, sau Finlanda cu un scor de 36. România depășește doar Moldova, Cipru, Bulgaria și Albania, iata, 13 puncte.

Ministerul Educației a emis o serie de recomandări pentru profesori

58% dintre elevii de 15 ani au atins doar nivelul 3 de competenta, pe o scara de la 1 la 6. Adica au reusit sa genereze idei sau solutii originale doar in contexte familiare lor. Doar 14,3% dintre elevii români au fost de Nivel 5 sau 6 la testul de gândire creativă. Adica au obtinut nivelul de performanta.

Vezi și

Şi ne mai incadram la un record negativ. Avem cele mai mari diferențe între rezultatele elevilor din medii dezavantajate și ceilalti colegi ai lor. O diferenţă de 15 puncte daca ne uitam la statutul socio-economic.  

În tot acest context, Ministerul Educației de la noi a emis o serie de recomandări pentru profesori, măsuri care sa dezvolte aceste competențe de care ducem grav lipsa in scoala romaneasca.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Educaţie » Creativitatea elevilor din România e la cote minime. Rezultatele testelor PISA, tot mai alarmante