Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Eliza și Ioana, două eleve din Suceava, au creat un dispozitiv care ar putea revoluţiona agricultura. Au obținut medalia de aur la Salonul de Inventică din Londra

Două eleve din Suceava au obţinut medalia de aur la Salonul de Inventică din Londra. Tinerele au impresionat printr-un proiect de cercetare, muncit în anii de liceu - un dispozitiv care ar putea revoluţiona agricultura.

de Angela Bertea

la 11.10.2024 , 18:06

Ioana şi Eliza s-au cunoscut la Colegiul Naţional Petru Rareș, din Suceava. Curioase din fire, cele două au început cercetarea pentru un proiect inedit - construcţia unui dispozitiv care produce apă plasmatică. Totul a început chiar din primul an de liceu.

"A fost o prezentare, la noi la şcoală, unde ni s-au prezentat problemele pe care aceste seminţe vechi de aproximativ 70 de ani, chiar dacă sunt ţinute în condiţii speciale, de umiditate, de temperatură, de exemplu, rata lor de germinaţie scade substanţial. Şi atunci am încercat să găsim o metodă prin care să le stimulăm germinaţia", a declarat Eliza Maria Baluș.

Ar putea revoluționa agricultura

Vezi și

Aproape patru ani mai trâziu, proiectul a început să prindă contur.

Pe acelaşi subiect

"În urma testelor pe care le-am făcut, plantele udate cu apa activată de plasmă au avut o dezvoltare mult mai bună şi mai benefică faţă de cele activate cu apă normală", spune Ioana Tofan.

Dispozitivul creat de cele două eleve va fi un adevărat ajutor pentru agricultori.

"Acest aparat noi l-am construit pentru a putea fi ataşat de sisteme de irigaţie şi el produce apă activată de plasmă care poate creşte productivitatea şi sustenabilitatea în agricultură", a declarat  Eliza Maria Baluș.

"Apa plasmatică poate fi folosită în loc de fertilizatorii chimici şi, de asemenea, aceasta ajută foarte mult la sămânţă atuci când creşte pentru că o dezinfectează şi astfel elimină predispoziţia la boli", a spus Ioana Tofan.

Prezentat la Londra, dispozitiviul a fost premiat cu medalia de aur. "Această recunoaştere a muncii pe care o depunem aici la Petru Rareş vine ca urmare a inclusiv, aţi văzut, în ultima lună succesului deosebit pe care copiii noştri l au avut la Londra, la salonul de inventică de acolo, unde au obţinut medalia de aur şi premiul special al juriului", a declarat Daniela Dungeanu, director Colegiul Național Petru Rareș Suceava.

Acum, Ioana şi Eliza se gândesc la studenție, dar îşi doresc să continue în domeniul cercetării şi vor să îşi îmbunătățească proiectul şi chiar să îl breveteze.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Educaţie » Eliza și Ioana, două eleve din Suceava, au creat un dispozitiv care ar putea revoluţiona agricultura. Au obținut medalia de aur la Salonul de Inventică din Londra