Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O invenție 100% românească poate revoluţiona industria auto la nivel mondial. Cum funcţionează maşina viitorului cu aer comprimat

O invenție 100% românească este pe punctul de a revoluționa industria auto la nivel mondial. Este vorba despre prima mașină care folosește un sistem de propulsie pe bază de aer comprimat, care poate dezvolta viteze uluitoare. EA Mașina viitorului, așa cum a fost considerată, este înscrisă în concursul național Bursa SAB 2024, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în parteneriat cu Salonul Auto București.

de Redactia Observator

la 18.09.2024 , 07:51

Într-o hală din Focșani se construiește primul prototip de mașină propulsată cu ajutorul aerului comprimat, denumită Air Motion. Inventatorul și-a propus să revoluționeze industria auto, încercând să doboare recordul mondial de accelerație de la 0 la 100 km/h. În prezent, acest timp este în jur de 0,4 secunde pentru anumite vehicule experimentale. Potrivit calculelor, mașina românească poate atinge această viteză în doar 0,3 secunde. "Mai întâi trebuie să ne atingem scopul, să doborâm, să atingem 100/h în 0,3 secunde și o vom face pe o pistă, la Titu, la Cademiatite. Or, doi, vom aduce lângă noi constructe de mașini. Poate corporație mari, poate privați puternici care construiesc mașini", a declarat Adrian Roșca, inventator.

Tehnologia avansată asigură performanțe ridicate chiar și în condiții meteorologice dificile

Mașina dezvoltată de Asociația Centrul de Inventică Rosmar H nu folosește un motor tradițional, o cutie de viteze sau un diferențial, ceea ce reduce greutatea și complexitatea vehiculului, dar și costurile de întreținere. Într-o perioadă în care poluarea este o problemă majoră, AIR MOTION oferă o soluție sustenabilă. Fără emisii de gaze nocive și fără a depinde de combustibili fosili sau baterii poluante, acest prototip deschide noi orizonturi pentru mobilitatea eco-friendly. "Dacă vreți, veți fi cel mai rapide pe șosea dacă vreți asta dacă nu puteți merge cu viteze normale, dar da, veți fi foarte eficient, veți polua foarte puțin și veți avea o mașină extraordinară de performantă", a declarat Adrian Roșca, inventator.

Vezi și

"Povestea a început din dorința noastră de a oferi soluții ecologice și sisteme de propulsie integrat în mașini mai performante. Una din componentele principale pe care noi le luăm în seamă este siguranța în trafic. Este cu adevărat important ceea ce domnul Roșca a inventat. Pe lângă zona ecologică și de reîmprospătare a aerului, avem și varianta de salvare vieți prin reducerea distanței de frânare cu ajutorul sistemului CR", a declarat Vlad Neagu, Asociația Centrul de Inventică Rosmar H. Pe lângă mașina Air Motion, în hala din Focșani se lucrează și la roata vacumatică,  o premieră mondială, fiind echipată cu un sistem de îmbunătățire a aderenței la rulare. Aceasta este o inovație care oferă o aderență superioară și scurtează distanțele de frânare, crescând semnificativ siguranța rutieră. Tehnologia avansată asigură performanțe ridicate chiar și în condiții meteorologice dificile, precum ploaie sau zăpadă, și poate reduce riscul de accidente.

Mașina viitorului a fost deja premiată cu Aur la Euroinvent – European Exhibition of Creativity and Innovation pentru conceptul de propulsie pe bază de aer comprimat. Prototipul va fi prezentat publicului la Salonul Auto București, între 1 și 6 octombrie, într-un demers al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, partener educațional al evenimentului. Concursul Bursa SAB 2024 rămâne deschis pentru alte invenții românești, invitând inovatorii să își înscrie proiectele pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » O invenție 100% românească poate revoluţiona industria auto la nivel mondial. Cum funcţionează maşina viitorului cu aer comprimat