Antena Meniu Search
x

Manuela Prăjea, singurul dascăl din România, nominalizat in topul primilor 50 de profesori de excepţie din lume

5 octombrie este Ziua Internaţională a Educaţiei, care, de mai bine de un sfert de secol, este de fapt o zi de apreciere a cadrelor didactice.

de Redactia Observator

la 05.10.2020, 14:38

Vezi și
  • Manuela Prăjea predă matematică de mai bine de 30 de ani.
  • În SUA a găsit un sistem de educaţie total diferit de Romania.

Un lucru de necontenstat este că avem şi noi profesori valoroşi, aşa că am vrut să marcăm momentul cum se cuvine. Vă spunem povestea singurului dascăl din România, nominalizat in topul primilor 50 de profesori de excepţie din lume, Global Teacher Prize - un fel de Nobel pentru educaţie. Manuela Prăjea este profesoară de matematică şi de trei ani a ales să predea intr-un liceu din Statele Unite.

Manuela Prăjea predă matematică de mai bine de 30 de ani. 28 i-a petrecut la Colegiul Naţional Traian din Drobeta-Turnu Severin, acelaşi la care a fost şiu elevă. A părăsit catedra românească în 2018 pentru una intr-un liceu din Carolina de Nord.

Manuela Prăjea: În România aveam senzaţia că sunt depăsită pentru că nu aveam acces la informaţie. Invăţam după acelaşi manual care era în anul 1940. Am avut bucuria să constat că este o altă matematică. Mult adaptată timpurilor de astazi, integrata in tehnologie cu aplicaţii din viaţa reală şi că tot timpul trebuie să inveţi, şi acest lucru imi place foarte mult.

Pe scurt, în SUA a găsit un sistem de educaţie total diferit de Romania. Avansat, riguros şi puternic tehnologizat care pune accent pe traininguri şi dezvoltare profesională.

Manuela Prăjea: Trăiesc intr-o societate competitivă, dar care incurajează succesul

Alături de elevii români a câştigat peste 600 de premii internaţionale şi naţionale. Dar nominalizarea la Global Teacher Prize a fost ceea care a facut-o să se gândească la America. A aplicat printr-un program internaţional şi a fost acceptată imediat.

Manuela Prăjea: Aici cel mai dificil este accentul. Dacă elevii nu te înţeleg atunci poate să fie o adevărată problemă.  Elevii sunt dificili. Mult mai dificili decât la noi, dacă au ceva de spus o spun fară niciun fel de menajamente.

Miss P, aşa cum ii spun acum elevii ei, este acum şi apreciată şi iubită. Are peste 100 de copii cărora le transmite ce a învăţat la rândul ei în cei 30 de ani petrecuţi la catedră. Nu are planuri legate de o eventuală întoarcere în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Manuela Prăjea, singurul dascăl din România, nominalizat in topul primilor 50 de profesori de excepţie din lume