Video A fost sau nu legalizată prostituţia? Explicaţia autorităţilor după atribuirea codului CAEN 9699
A fost sau nu legalizată prostituția în România? Este controversa uriașă din spaţiul public, pornită de la schimbarea unui cod CAEN. Informaţia că cea mai veche meserie din lume, considerată ilegală la noi, ar fi primit un cod de activitate economică s-a rostogolit rapid. Iar autorităţile s-au văzut nevoite să vină cu lămuriri: doar ne-am aliniat normelor europene.
Informaţia că cea mai veche meserie din lume are un cod CAEN a aprins spiritele online. Mulţi au văzut partea plină a paharului.
"Ne place sau nu ne place, acest fenomen există. Acest fenomen va exista cât va dăinui lumea, motiv pentru care practicarea acestui serviciu în mod organizat nu ne poate aduce decât beneficii. Cele care oferă aceste servicii sunt protejate. Veniturile care rezultă din taxe şi din impozite din practicarea acestei meserii sunt fabuloase", a spus Florin Durgheu, avocat.
Doar că entuziasmul nu a ţinut mult. Specialiştii spun că totul ar fi pornit de la o actualizare a nomenclatorului de meserii. Institutul de Statistică a schimbat codurile CAEN vechi cu altele noi, pentru a ne alinia cu Europa.
"ÎN CAEN REV 2 avea codul 9609. În CAEN REV 3 are codul 9699. Nu s-a schimbat decât numărul de cod", a explicat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS.
- Melisa și Paula, două adolescente din Sălaj, au fost date în urmărire internațională. Sunt dispărute de luni,...
- Locul de muncă de la stat unde oamenii lucrează doar 4 luni și sunt plătiți tot anul. Din 11 angajaţi, şase...
- Ceferiştii, rezerviştii, poliţiştii, minerii şi pensionarii protestează, vineri, în Piaţa Victoriei. Îi cer...
- Se construieşte un nou pod peste Siret. Actualul are aproape un secol vechime şi nu a fost niciodată consolidat:...
- Sesizare neobişnuită la Primăria Arad. Investiţia care l-a nemulţumit pe un cetăţean: "Parcă ar fi într-un...
În 10 state europene, prostituţia este legală şi impozitată, printre care Germania, Olanda, Belgia şi Ungaria
"În descrierea acestor activităţi, care diferă de la ţară la ţară, acolo apare şi descrierea prostituţiei ca fiind cuprinsă la acest articol, dar sigur e valabilă pentru ţările care au această activitate permisă", a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS .
O încercare de a legaliza prostituţia a existat în 2011, la inițiativa lui Silviu Prigoană. Propunerea a fost respinsă în Parlament.
Anul trecut, Poliţia a dat aproape 22.000 de amenzi femeilor care practică prostituţia în stradă. Sancţiunile ajung până la 1.500 de lei. Sunt tolerate, în schimb, saloanele de masaj erotic, folosite deseori ca paravan.
În ţările europene unde prostituţia e legală, ar exista peste 100.000 de românce, lucrătoare sexuale. Multe dintre ele devin victime alte traficului de persoane.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰