Video Primele imagini cu Ciprian Soare, marinarul român eliberat după 14 luni de captivitate
Marinarul român, luat prizonier în urmă cu 14 luni în Marea Roşie de rebelii houthi, e în drum spre casă. Ofiţerul, împreună cu alţi 25 de camarazi, lucra pe nava comercială Galaxy Leader, în momentul în care a fost capturată, în urma unei operaţiuni comando spectaculoase. Acum, echipajul a fost predat sultanatului Oman după acordul de încetare a focului în Gaza.
Sunt primele imagini cu Ciprian Soare, după 14 luni în care nu s-a știut nimic de soarta lui. Românul, acum în vârstă de 30 de ani, zâmbește timid când aterizează pe aeroportul din Oman și dă mâna cu autoritățile. Este vizibil schimbat față de ultimele fotografii cu el. Imediat după eliberare, a mai fost filmat într-un autocar împreună cu cei 25 de camarazi de la bordul Galaxy Leader, alături de care a stat prizonier pe ambarcațiune.
Un pas mai aproape de casă a fost escala din Sofia, unde o parte dintre ostatici și-au revăzut familiile. Acasă, la Brăila, pe Ciprian îl așteaptă soția. "Voi fi liniștită când îl voi vedea acasă. Vreau să ajungă acasă sănătos, liniștit. Știm foarte bine că este bine, doar că nu vreau să spun nimic deocamdată până nu îl văd în fața ochilor mei, după un an și 4 luni în care a stat captiv undeva", a spus femeia.
Ciprian este deja în grija Ambasadei Române, în siguranță, anunță autoritățile de la noi. Ministerul Afacerilor Externe spune că în tot acest timp a purtat discuții în vederea eliberării marinarului român.
"Condițiile au fost de supraviețuire minime, sănătatea lor este relativ bună. Am înțeles că au mai și lucrat, au fost trimiși pe alte nave în zone. Au trebuit să se adapteze toți la acele condiții pentru supraviețuire", a declarat Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Internațional al Navigatorilor.
- Ordinul lui Trump privind copiii imigranților, blocat de un judecător federal: "Este vădit neconstituțional"
- România, pe locul 2 în topul celor mai fericite ţări din UE. Explicaţia sociologilor
- De ce mărimile XS la haine sunt de fapt S sau chiar M, în România: "Oglinda nu minte. Este un fals!"
- Desfășurare de forțe NATO fără precedent în România, la exercițiul STEADFAST DART 25: 10.000 de militari și...
- EXPERIMENT. Cât de bine se mai descurcă adulţii să scrie de mână pe hârtie, în era tehnologiei
În noiembrie 2023, românului i s-a dat complet viața peste cap
Ciprian lucra ca ofițer electrician pe navă. Muncea în domeniu de mai bine de 5 ani și era la al șaselea contract.
Imaginile cu rebelii din Yemen care atacă, pe apă și din aer, nava uriașă au făcut înconjurul planetei. Înarmați până-n dinți, într-o operațiune ca-n filme, amenință marinarii și îi sechestrează. Rebelii au spus că au acționat în semn de solidaritate cu palestinienii împotriva războiului dintre Israel și Hamas în Gaza.
Ambarcațiunea, sub pavilion Bahamas, plecase din Turcia și avea ca destinație India. Nu avea încărcătură când a fost capturată în Marea Roșie. Nava aparține unei companii britanice și avea operator japonez. Ar fi avut însă legături cu o companie care aparține lui Abraham "Rami" Ungar, unul dintre cei mai bogați oameni din Israel.
De la începutul războiului din Orientul Mijlociu, atacurile rebelilor Houthi au dat peste cap transportul maritim mondial. La fel ca în cazul Hamas și Hezbollah, gruparea Houthi ar fi finanțată de Iran.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰