Antena Meniu Search
x

Video Accidentul cu cei patru sportivi spulberaţi la Orşova scoate la iveală neregulile din transportul de pe Dunăre

Accidentul cu cei patru sportivi spulberaţi în timp ce se antrenau pe Dunăre scoate la iveală o serie de nereguli care ar putea duce oricând la o tragedie. Vorbim despre bărci care circulă cu viteză prea mare, turişti care riscă să fie seceraţi în orice moment, dar şi pontoane construite după bunul plac. 

de Redactia Observator

la 14.07.2021, 20:15

Vezi și
  • Pontoanele de pe Dunărea, din Golful Cernei, ar fi amplasate ilegal.

Cât de puternic a fost impactul din incidentul de pe Dunăre reiese din reacția celor care au filmat accidentul. E un miracol că nu a murit nimeni, povesteşte cel care i-a salvat pe tineri - un poliţişt de frontieră aflat în timpul liber. 

Sebastian Sârbu, poliţist salvator: Cel care era lovit la umăr abia se ţinea la suprafaţă. Era îngrozit conducătorul ambarcaţiunii. Nu l-am recunoscut, îi venea să plângă. Ne-am întâlnit la Căpitănie, era un om terminat, regreta.

Viorel are permis pentru ambarcațiuni de agrement de peste 15 ani. A văzut şi el imaginile şi a tras o concluzie.

Viorel, navigator: Am văzut ca distanța era destul de mare față de caiac. Putea observa, dacă era atent. Clar a fost neatenție.

Cei care circulă des pe Dunăre recunosc faptul că sunt probleme. Este haos pentru că nu există reguli, spun ei. Nu sunt restricţii de viteză, fiecare circulă după bunul plac. Nu sunt culoare delimitate pentru ambarcaţiuni. Iar singura regulă după care se ghidează cei care navighează este - barca mare ocoleşte barca mică.  

Pontoanele de pe Dunăre, din Golful Cernei, amplasate ilegal

Căpitănia spune că sunt respectate regulile. Ba mai mult, că sunt şi culoare speciale. 

Dumitru Căiniceanu, Căpitănia Orşova: Ambarcaţiunile sportive au culoare delimitate. Iar cele de agrement sunt obligate să le ferească pe aceste ambarcaţiuni sportive. Sunt vizibile, sunt culoare care se văd. 

Fals. Îl contrazice chiar primarul din Orşova.

Marius Stoica, primar Orşova: Nu mai sunt de o grămadă de timp. Este un haos, nu există niciun fel de reguli. 

Mai mult, un document de la Apele Române, prezentat chiar de către primar, în exclusivitate reporterilor Observator, arată că toate pontoanele ridicate în Golful Cernei sunt amplasate ilegal. 

Marius Stoica, primar Orşova: Sunt în zona de protecţie, cum o numesc dânşii. Şi ne solicită să luăm măsuri de demolare a lor. 

Autoritatea Navală Română, care are în subordine căpităniile, spune că ambele ambarcaţiuni puteau circula în voie. 

Cosmin Dumitrache, director general Autoritatea Navală Română: În zonele în care nu se desfăşoară navigaţia sau navigaţia nu este reglementată prin şenal, se pot deplasa în orice direcţie acolo. Nu e cu bandă de circulaţie. 

Nici permisul de conducere al ambarcaţiunilor mici nu e prea greu de obţinut. Cursurile ţin doar trei zile, iar proba practică nu există. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Accidentul cu cei patru sportivi spulberaţi la Orşova scoate la iveală neregulile din transportul de pe Dunăre