Antena Meniu Search
x

Video Ce reguli trebuie să respecţi pe Facebook. În caz contrar, pot exista consecinţe

Cine crede că pe Facebook nu există reguli, se înşală! Încă din anul 2014, această reţea socială a devenit, prin lege, spaţiu public, ceea ce înseamnă că trebuie să respectăm cu rigoare anumite reguli de conduită, chiar dacă vorbim de mediul online. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 22.04.2021, 10:13

Vezi și

Ioana Avădani, preşedinte CJI: Ce se aplică în lumea reală se aplică şi pe internet.

Utilizatorii trebuie să cunoască şi legile internetului

Este prima regulă de care trebuie să ţinem cont atunci când intrăm în mediul online. Dincolo de aprecieri, distribuiri sau comentarii, utilizatorii trebuie să cunoască şi legile internetului.

Ioana Avădani, preşedinte CJI: Dacă nu îţi permiţi să înjuri în gura mare pe oricine pe stradă, nu poţi să o faci nici pe Facebook. Nici nu aş vrea să rămânem cu impresia că aceste limite sunt extrem de stricte. Avem o foarte mare libertate de exprimare, un foarte mare domeniu în care ne putem mişca atât timp cât nu lezăm demnitatea celuilalt.

Pe acelaşi subiect

Totodată, pe Facebook circulă cele mai multe ştiri false. Iar utilizatorii nu reuşesc întotdeauna să discearnă între adevăr si minciună.

Ioana Avădani, preşedinte CJI: Pe de o parte, avem acest val de informaţii neverificate, unele de bună credinţă. Sunt oameni care chiar cred că dacă beau apă cu lămâie dimineaţa pe stomacul gol, se vindecă de covid sau se protejează de covid. Deci avem acest val de informaţii false. Şi, de partea cealaltă, nu avem niciun fel de instrument pentru a le stăvili la sursă.

Ce le rămâne utilizatorilor de făcut?

Cristina Oprea, reporter Observator: În primul rând, verificăm sursa. Cele mai multe dintre informaţiile false răspândite în online vin din canale neoficiale. Este important, de asemenea, să facem diferenţa şi între opinie şi ştire. Dacă părerea unei persoane primeşte suficient de multe distribuiri încât să devină virală, ea nu devine în mod automat şi fapt.

Pentru cei care nu se opresc doar la a răspândi informaţii false, riscul pe care şi-l asumă este foarte mare Din cauza unei postări care instiga la violenţă un bărbat din Târgovişte a fost săltat de poliţie în urmă cu câteva zile şi s-a ales cu dosar penal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ce reguli trebuie să respecţi pe Facebook. În caz contrar, pot exista consecinţe