Antena Meniu Search
x

Realitatea Augmentată, între lumea reală şi elementele virtuale. Facebook şi-a creat un laborator pentru astfel de tehnologii

Realitate augmentată, brăţara care citeşte gândurile, manipularea obiectelor virtuale sunt proiecţii ale viitorului.

de Liviu Redeleanu

la 08.04.2021, 09:37

Vezi și
  • Realitatea Augmentată: este o experienţă interactivă care combină lumea reală cu elemente din lumea virtuală

Vorbim astăzi despre realitatea augmentată şi cea virtuală și despre cum Facebook şi-a creat un laborator special pentru astfel de tehnologii. Compania americană şi-a prezentat de curând viziunea pentru o brăţară care să funcţioneze împreună cu ochelarii cu realitate augmentată la care lucrează de ceva vreme. 

Ce este Realitatea Augumentată

Înainte de a vorbi despre brăţară şi ce anume face ea, vreau să lămurim ce este Realitatea Augmentată: este o experienţă interactivă care combină lumea reală cu elemente din lumea virtuală. Adică ala cum puteţi vedea acum pe ecran. Se crează astfel o lume reală augmentată de informaţia generată virtual, spre deosebire de Realitatea Virtuală, care înlocuieşte lumea reală cu una simulată. Deci m-ar inlocui si pe mine si tot ce este real in jurul meu.

Să ne întoarcem acum la brățara Facebook: aceasta poate interpreta mişcări complexe ale mâinii cu ajutorul electromiogramei care traduce activitatea neuronală în acţiuni şi le va permite celor care o poarta să interacționeze cu elementele virtuale pe care le vor vedea prin ochelarii AR. Simplu spus, Facebook susţine că brăţara ne va ajuta să mutăm un obiect digital doar gândindu-ne la el. 

Pe acelaşi subiect

Reardon, director cercetare: Interfețele neuronale atunci când funcționează corect, și mai avem mult de lucru aici, se simt ca o magie. 

Hrvoje Benko, director cercetare: Este un fel de cea mai pură formă de superputere. Tu controlezi, dar sistemul deduce exact ceea ce vrei să controlezi. Tot ce trebuie să faci este doar un click. 

Sean Keller, director cercetare: Suntem în punctul în care putem trece de la computer personal la computer personalizat. Va deschide o nouă generație de comunicare, acces și navigare. 

Facebook a plătit în 2014 două miliarde de dolari pentru a achiziționa Oculus VR, o companie specializată în realitate virtuală. Iar acum doi ani a cumpărat CTRL Labs care lucra la această brăţară cu interfaţă neuronală. 

Aceste două companii au fost integrate în Facebook Reality Labs, la care lucrează în prezent o cincime dintre angajaţii Facebook, adică în jur de zece mii de oameni. Pe termen lung, Facebook speră că tehnologia le va permite celor care vor purta ochelarii şi brăţara să mişte sau să manipuleze obiectele virtuale care vor apărea suprapuse peste lumea reală, de exemplu să poată scrie la o tastatură virtuală.  Asta arată angajamentul Facebook faţă de aceste tehnologii şi ambiţia lui Mark Zuckerberg de a deveni un jucător important şi pe piaţa de hardware.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » UseIT » Realitatea Augmentată, între lumea reală şi elementele virtuale. Facebook şi-a creat un laborator pentru astfel de tehnologii