Realitatea Augmentată, între lumea reală şi elementele virtuale. Facebook şi-a creat un laborator pentru astfel de tehnologii

De Liviu Redeleanu.
Publicat: 08.04.2021, 08:11.
Actualizat: 08.04.2021, 09:37

Realitate augmentată, brăţara care citeşte gândurile, manipularea obiectelor virtuale sunt proiecţii ale viitorului.

Vorbim astăzi despre realitatea augmentată şi cea virtuală și despre cum Facebook şi-a creat un laborator special pentru astfel de tehnologii. Compania americană şi-a prezentat de curând viziunea pentru o brăţară care să funcţioneze împreună cu ochelarii cu realitate augmentată la care lucrează de ceva vreme.

Ce este Realitatea Augumentată

Citește și:

Înainte de a vorbi despre brăţară şi ce anume face ea, vreau să lămurim ce este Realitatea Augmentată: este o experienţă interactivă care combină lumea reală cu elemente din lumea virtuală. Adică ala cum puteţi vedea acum pe ecran. Se crează astfel o lume reală augmentată de informaţia generată virtual, spre deosebire de Realitatea Virtuală, care înlocuieşte lumea reală cu una simulată. Deci m-ar inlocui si pe mine si tot ce este real in jurul meu.

Să ne întoarcem acum la brățara Facebook: aceasta poate interpreta mişcări complexe ale mâinii cu ajutorul electromiogramei care traduce activitatea neuronală în acţiuni şi le va permite celor care o poarta să interacționeze cu elementele virtuale pe care le vor vedea prin ochelarii AR. Simplu spus, Facebook susţine că brăţara ne va ajuta să mutăm un obiect digital doar gândindu-ne la el.

Reardon, director cercetare: Interfețele neuronale atunci când funcționează corect, și mai avem mult de lucru aici, se simt ca o magie.

Hrvoje Benko, director cercetare: Este un fel de cea mai pură formă de superputere. Tu controlezi, dar sistemul deduce exact ceea ce vrei să controlezi. Tot ce trebuie să faci este doar un click.

Sean Keller, director cercetare: Suntem în punctul în care putem trece de la computer personal la computer personalizat. Va deschide o nouă generație de comunicare, acces și navigare.

Facebook a plătit în 2014 două miliarde de dolari pentru a achiziționa Oculus VR, o companie specializată în realitate virtuală. Iar acum doi ani a cumpărat CTRL Labs care lucra la această brăţară cu interfaţă neuronală.

Aceste două companii au fost integrate în Facebook Reality Labs, la care lucrează în prezent o cincime dintre angajaţii Facebook, adică în jur de zece mii de oameni. Pe termen lung, Facebook speră că tehnologia le va permite celor care vor purta ochelarii şi brăţara să mişte sau să manipuleze obiectele virtuale care vor apărea suprapuse peste lumea reală, de exemplu să poată scrie la o tastatură virtuală. Asta arată angajamentul Facebook faţă de aceste tehnologii şi ambiţia lui Mark Zuckerberg de a deveni un jucător important şi pe piaţa de hardware.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
Horoscopul zilei de 15 aprilie 2021. Taurii au parte de succes profesional. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro