Antena Meniu Search
x

Video Drumul parcurs de turiștii cazaţi la Cabana Capra era închis circulației. Șoferii vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile

Cei 57 de turişti coborâţi de salvatori de la Cabana Capra, după ce aceasta a fost lovită de avalanşă, au ajuns acasă în siguranţă. Autorităţile spun că zona ar fi fost măturată nu de una, ci de mai multe avalanşe. O pădure de brad a fost rasă de zăpada care a alunecat cu viteză de pe versanţi. Turiştii au sunat la 112 abia dimineaţă, iar unii dintre ei s-au lăsat cu greu convinşi să plece. 

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 07:53

Vezi și

În noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc două avalanșe uriaşe. Prima, produsă aproape de miezul nopții, a adus zăpada până în cabană. Nimeni nu a sunat însă după ajutor. Câțiva turiști care erau la o zi de naștere s-au trezit cu zăpada pe mese. A doua a lovit în jurul orei 7:00 dimineața și a făcut praf mașinile din parcarea hotelului. Abia atunci s-au speriat oamenii.

Radu Perianu, prefectul judeţului Argeş: Fac precizarea că în urma avalanşei care a avut loc în jurul orei 07:00, abia după acest moment turiştii au început să sune la 112 şi să solicite şi să anunţe şi să ceară ajutor.  Adică după a doua avalanşă. Prima nu a fost cât să îi sperie. 

72 de persoane se aflau la Cabana Capra

Ca prin minune, nimeni nu a fost rănit. Turiştii au rămas însă blocaţi până la sosirea primelor echipe de salvatori. Ca să nu riște să fie chiar ei victime, salvamontiștii au cercetat zona cu ajutorul unei drone. Așa au văzut că pe o distanță de doar doi kilometri au fost două avalanșe mari și șapte de dimensiuni mici. 

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat: Dacă turiştii îşi riscă viaţa, normal că risca şi viaţa salvatorilor. Colegii noştri au avut greutăţi în deblocarea drumului, au avut obstacole, copaci căzuţi.

Andrei Neicuţ, Salvamont Argeş: Prima dată am procedat la survolarea zonei cu ajutorul dronei din dotare pentru a verifica riscul de producere a unor noi avalanşe. 

Ion Sănduloiu, Salvamont Argeş: Din fericire nu a fost cazul unui risc foarte mare. Deci noi ne-am dat seama că se poate lucra în zonă, că se poate circula pe tot parcursul ăsta între zona de siguranţă şi Capra. 

72 de persoane se aflau la Cabana Capra, dintre care 57 de turiști și 15 angajați ai complexului. O parte dintre ei au coborât pe jos, împreună cu salvatorii, însă câţiva turişti au rămas la cabană, de frica unei noi avalanşe. 

Ion Sănduloiu, Salvamont Argeş: Voiau să plece, dar voiau să plece cu maşina pentru că le era teamă să meargă pe jos pentru că stateau prea mult timp expuşi riscului de avalanşă. Primii care au coborât erau oameni de munte, se vedea după echipament, se vedea după tot. 

Drumul pe care au ajuns turiștii la cabană era închis circulației

Drumul pe care au ajuns turiștii la cabană era închis circulației din 17 noiembrie. De atunci, au mai fost șoferi care şi-au forțat norocul. 

Gheorghe Mihăiţă, Drumuri Naţionale Argeş: Dacă acolo e drum închis nici nu e cazul să facem noi sesizare. Acolo este un interzis, peste interzis nu treci. Ai trecut, răspunzi şi plăteşti. 

Turiştii blocaţi de avalanşe, care sunt din judeţele Argeş, Timiş şi din Bucureşti, au fost preluaţi de un autocar şi au fost duşi, în siguranţă, la casele lor. Pentru că n-au ţinut cont de avertizare şi au intrat pe un drum interzis, şoferii vor fi amendaţi şi vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile. Anchetatorii vor stabili și dacă proprietarii hotelului aveau dreptul să mai cazeze, să curețe drumul și să pună la dispoziție parcarea, deși mașinile nu aveau voie să ajungă acolo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Drumul parcurs de turiștii cazaţi la Cabana Capra era închis circulației. Șoferii vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile