Antena Meniu Search
x

Video 60 de oameni au supravieţuit miraculos celei mai mari avalanşe din ultimii 20 de ani. Amenzi pentru turişti: drumul spre cabană era închis circulaţiei

Cea mai mare avalanşă din ultimii 20 de ani s-a prăvălit aseară peste o cabană din Munţii Făgăraş, în care erau cazaţi 60 de turişti. Zăpada de 2 metri a spart geamuri, a intrat în camere şi în sala de mese şi a acoperit maşinile. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Salvatorii au reuşit să ajungă la ei abia după 17 ore, din cauza drumului acoperit de troiene. O şosea închisă de altfel circulaţiei încă de la sfârşitul lunii octombrie.

de Redactia Observator

la 05.02.2023, 19:21

Vezi și

Cei 60 de turişti, printre care 14 copii, care erau cazaţi la Cabana Capra din Munţii Făgăraş au trecut prin clipe de coşmar aseară. În jurul orei 22:00, o avalanşă uriaşă s-a pornit dinspre Cota 2000, dintr-o zonă cunoscută drept Căldărea Berbecilor. În câteva zeci de secunde, tone de zăpadă au lovit pensiunea situată la 1.600 de metri altitudine. Geamurile de la etajele 2 şi 3 au fost sparte, câteva camere şi sala de mese s-au umplut de omăt iar mai multe maşini nu s-au mai văzut sub stratul de 2 metri.

Arafat: "Turiştii au pus în pericol viaţa salvatorilor"

"De peste 20 de ani pe acolo nu a mai curs o avalanşă de asemenea dimensiuni", a declarat Sabin Cornoiu, seful Salvamont România. Brazii din spatele cabanei au fost puşi la pământ de avalanşa de 2 kilometri lungime, care a afectat întreaga zonă Capra. Ca prin miracol, nici turiştii, nici cei 15 angajaţi nu au fost răniţi. După ce a trecut şocul impactului, oamenii au ieşit în plin viscol să vadă pagubele şi să încerce să-şi scoată automobilele de sub troiene. Fără succes însă. "Nu este niciunul în pericol, toată lumea este la căldură. Avem generator, aşteptăm forţele să vină să ne scoată", a declarat Aurelian Cazacul, administratorul Cabanei.

Până să ajungă salvatorii, în miez de noaptea a avut loc o a doua avalanşă, aproape de Bălea Lac. Zăpada s-a desprins de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Dimineaţă, militari, jandarmi, poliţişti şi salvamontişti din patru judeţe - Vâlcea, Argeş, Olt şi Dâmboviţa - au pornit spre cabană. Drumul era acoperit de munţi de zăpadă de peste doi metri şi din loc în loc erau copaci prăbuşiţi. Misiunea n-a fost deloc uşoară. Chiar şi utilajele au înaintat cu greu. "Se acţionează pentru deszăpezire din ambele sensuri. Atât din partea Cabanei Capra, cât şi dinspre partea de jos a drumului. Noi am făcut o verificare cu drona. Avalanşele au curs în partea de jos a drumului", a declarat Andrei Nicuț, Salvamont Argeș.

Pe acelaşi subiect

Drumul era închis circulaţiei, şoferii vor fi amendaţi

După aproape o jumătate de zi, salvamontiştii au reuşit să ajungă la pensiune. Turiştii, care sunt din judeţele Argeş, Timiş şi din Bucureşti au fost îmbarcaţi într-un autocar şi sunt acum în drum spre case. Autorităţile spun că cele 50 de persoane au ignorat semnele de trecere interzisă şi bariera de la kilometrul 104 al Drumului Naţional 7 C şi s-au cazat la patru kilometri distanţă. Transfăgărăşanul este închis de 4 luni. "Dacă turiştii îşi riscă viaţa, normal că risca şi viaţa salvatorilor. Colegii noştri au avut greutăţi în deblocarea drumului, au avut obstacole, copaci căzuţi", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.

Pentru că n-au ţinut cont de avertizare şi au intrat pe un drum interzis, şoferii vor fi amendaţi şi vor rămâne fără carnet 60 de zile. Riscul de avalanşă nu a trecut, iar doritorii de aventură trebuie să fie foarte atenţi. "Riscul de avalanşă până în 1800 de metri este de gradul 3 din 5, de la 1800 de metri gradul 4, chiar şi gradul 5. Singurele trasee disponibile sunt cele de la baza, sigure, de la baza muntelui, respectiv Cascada Urlătoarea, Gura Diham, Cabana Diham, Poiana Coştilei, traseul de la cabana Poiana Izvoarelor, Pichetul Roșu, Căminul alpin", a declarat Laurenţiu Paraschiv, Salvamont. În Munţii Făgăraş, nivelul de alertă pentru avalanşă este 5, maximul posibil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » 60 de oameni au supravieţuit miraculos celei mai mari avalanşe din ultimii 20 de ani. Amenzi pentru turişti: drumul spre cabană era închis circulaţiei