Antena Meniu Search
x
LIVE

17 persoane, printre care 3 copii, coborâte de la cabana din Făgăraş lovită de avanlanşă. Arafat: "Au pus în pericol şi viaţa salvatorilor, nu doar pe a lor"

Reprezentanții Prefecturii Argeș anunță că duminică a început coborârea persoanelor blocate de o avalanșă la Cabana Capra.

De Redactia Observator la 05.02.2023, 16:00
17 persoane, printre care 3 copii, coborâte de la cabana din Făgăraş lovită de avanlanşă. Arafat: "Au pus în pericol şi viaţa salvatorilor, nu doar pe a lor"

Până în acest moment au fost evacuate 17 persoane, dintre care 3 copii. Un al grup de persoane se află în curs de coborâre. Potrivit autorităților, avalanșa care a afectat zona Capra are doi kilometri lungime. Echipele de intervenție spun că o parte a avalanșei a nimerit cabana și o alta a lovit parcarea și mașinile de acolo. De asemenea, forțele care intervin duminică au mai găsit urmele de la alte șapte avalanșe de dimensiuni mai mici. 18 militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș acționează în zonă împreună cu alți șase militari veniți din Dâmbovița, Olt și Vâlcea. Totodată, în zonă sunt șase salvatori montani, 10 polițiști și trei jandarmi. La Cabana Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turiști din București, Timiș și Argeș, iar 10 sunt membri ai personalului.

Reacţia lui Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă turiştii care se află la cabana Capra au încălcat regulile care spun că drumul care duce către unitatea de cazare este închis, aceştia nu doar că şi-au pus vieţile în pericol, dar au pus în pericol şi vieţile tuturor salvatorilor care intervin, duminică, pentru evacuarea lor.

„Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile, înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa lor în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a afirmat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Dig 24, potrivit news.ro. Acţiunea autorităţilor în zona cabanei Capra a început încă de dimineaţă, în jurul orei 8 iar aceasta poate dura câteva ore, a precizat oficialul din Ministerul Afacerilor Interne.

Pe acelaşi subiect

„Sperăm că se va termina această misiune la lumina zilei şi că vor putea să retragă după ce evacuează cele 50 de persoane care se află la cabană”, a adăugat Raed Arafat. Acesta a subliniat că intervenţia este una dificilă, întrucât avalanşa a antrenat şi copaci, iar zonele prin care se face coborârea trebuie eliberate. Raed Arafat a ţinut să sublinieze că în continuare, în zonă, nu este exclus riscul de producere a unor noi avalanşe.

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, pe DN7C, între kilometrii 106 și 107, în zona cabanei Capra, a avut loc o avalanșă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme. Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană, a anunțat Poliția Argeș.

DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, de la data de 30 octombrie 2022. Restricția este anunțată prin indicatoare de-a lungul DN 7C, iar la kilometrul 104 există o barieră. Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care turiștii au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » 17 persoane, printre care 3 copii, coborâte de la cabana din Făgăraş lovită de avanlanşă. Arafat: "Au pus în pericol şi viaţa salvatorilor, nu doar pe a lor"