Antena Meniu Search
x

Video Femeia care se roagă an de an la moaştele Sfintei Parascheva, de patru decenii. Unii pelerini s-au aşezat la coadă a doua oară, pentru că aşteptaseră "doar 5 ore"

Este ajunul Sfintei Parascheva, iar pelerinajul de la Iaşi a intrat pe ultima sută de metri. Zeci de mii de credincioşi sunt acum în Capitala Moldovei. Noapte trecută, numărul pelerinilor a crescut semnificativ. Coada se întinde pe câţiva kilometri mai ales că oamenii sunt convinşi că, în ziua sărbătorii, pe 14 octombrie, puterile moaştelor sfinte cresc. Autorităţile au anunţat că procesiunea se va încheia abia când ultimul credincios va trece prin faţa moaştelor.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.10.2023, 14:02

Vezi și

A cincea zi de închinare la Iaşi a numărat nu mai puțin de 8.000 de pelerini la rând la lăsarea întunericului. Peste noapte, numărul lor a crescut, așa cum se întâmplă mereu în ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. A cincea noapte de rugăciune la Iaşi

"Ne aşteptăm pe măsură ce ne apropiem ca numărul pelerinilor să crească. Cred că noaptea e mai grea. În momentul în care stai acolo, la rând, e noapte, probabil că şi reculegerea e mai intensă, puternică, profundă", crede Gheorghiţă Mihăilă, reprezentant MMB.

"În timp ce se află la rând, pelerinii pot urmări slujbele ce se ţin în Mitropolie pe aceste ecrane care au fost puse special pentru ei de-a lungul rândului", arată Clara Mihociu, reporter Observator. "Cinci ore am stat. Am venit acum pentru că am liber de la muncă", spune o tânără. "Am simţit că e cu mine Sfânta, ca ne ocroteşte", mărturiseşte o alta.

Pe acelaşi subiect

Unii au rămas lângă moaşte, la Mitropolie, două nopţi. "Stăm în biserică"

Cei care s-au închinat nu s-au mai dat duși din preajma moaștelor și au ales să rămână chiar pentru două nopți în Mitropolie, așa cum face și această femeie din Vrancea an de an de 40 de ani.

  • Reporter: Toată noaptea o să staţi?
  • Credincioasă: Da, până sâmbătă stăm.
  • Reporter: V-aţi luat cazare?
  • Credincioasă: Nu, stăm în biserică. 
  • Reporter: Aici dormiţi? 
  • Credincioasă: Da, aşa în scaun. Nu simţim oboseala. Dragostea, nu simţim oboseala.

Peste noapte, timpul de așteptare a depășit 5 ore. Pe traseu, pelerinii se agaţă de speranţă. Un zid de piatră care le iese în cale le-a devenit călăuză de-a lungul anilor, e locul în care pelerinii știu că mai au puțin până să ajungă la Moaștele Sfintei.

  • Reporter: De ce puneţi lumănări?
  • Credincioasă: Pentru sănătate, pentru orice. 
  • Reporter: Cum vi se pare zidul?
  • Credincioasă: Deosebit. Foarte frumoas, în fiecare an vin aici.
  • Reporter: Mereu puneţi, vă opriţi aici?
  • Credincioasă: Da, permanent. E zidul dorinţei. Nu ştiu excat să vă spun. De fiecare dată când vin aici, de atâtea ori pun.

"Ei îşi plâng păcatele lângă acel zid, nu e un lucru rău. E bine să ne pară rău de faptele rele pe care le facem", spune Gheorghiţă Mihăilă, reprezentant MMB.

Puterile Sf. Parascheva, cele mai mari pe 14 octombrie

Ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva este şi ziua în care cei mai mulți pelerini ajung la Iaşi.Toți își doresc să se închine pe 14 octombrie, atunci când se spune că puterile Sfintei sunt mai mari.

Până acum, aproximativ 150.000 de pelerini au trecut pe la sfânta raclă.

Sf. Parascheva. Cât se stă la coadă la moaşte

Suntem în Ajunul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar astăzi este cea mai aglomerată zi la Iaşi. Aproape 200.000 de pelerini au trecut pe la raclă, în ultimele şapte zile. Iar alţii s-au aşezat deja la coadă şi cel mai probabil vor ajunge abia mâine să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase.

"Încă nu vorbim de un număr maxim de ore de aşteptare - în jur de 8, poate 9 ore stau cei care se aşază la rând în acest moment. Cei care îşi doresc neapărat să se închine mâine ştiu însă că trebuie să se aşeze la rând din această după-amiază sau seară. Cei pe care îi vedeţi aici nu au aşteptat chiar "deloc", spun ei, 5 ore cel mult. Li s-a părut puţin", spune Clara Mihociu, reporter Observator.

"Unii s-au aşezat la coadă de două ori pentru că au simţit că nu a fost suficientă aşteptarea de doar 5 ore. Mulţi pelerini veniţi la Iaşi încă nu s-au aşezat la rând, tocmai pentru că îşi doresc neapărat să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva după miezul nopţii, pe 14 octombrie, în ziua hramului, atunci când cred ei că puterile Sfintei sunt mai mari şi dorinţele lor, ascultate", adaugă Clara Mihociu, reporter Observator.

"Se estimează că la rând vor fi, constant, între 50.000 şi 60.000 de pelerini. Timpul de aşteptare va ajunge, aşadar, între 16 şi 20 de ore", a precizat Clara Mihociu, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Femeia care se roagă an de an la moaştele Sfintei Parascheva, de patru decenii. Unii pelerini s-au aşezat la coadă a doua oară, pentru că aşteptaseră "doar 5 ore"