Antena Meniu Search
x

Video Puterile Sf. Parascheva, mai mari ca niciodată pe 14 octombrie. Pelerinii dorm în biserică nopţi la rând, după ore întregi de stat la coadă, ca să prindă momentul

Mai puțin de 24 de ore ne despart de cel mai așteptat moment al pelerinajului la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva,  ziua în care se spune că puterile Sfintei sunt mai mari. Noaptea trecută, numărul pelerinilor a crescut semnificativ, iar unii dintre cei care s-au închinat au rămas deja în Catedrala Mitropolitana din Iaşi, în așteptarea slujbei de sâmbătă. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.10.2023, 13:07

Vezi și

A cincea zi de închinare la Iaşi a numărat nu mai puțin de 8.000 de pelerini la rând la lăsarea întunericului. Peste noapte, numărul lor a crescut, așa cum se întâmplă mereu în ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. A cincea noapte de rugăciune la Iaşi

"Ne aşteptăm pe măsură ce ne apropiem ca numărul pelerinilor să crească. Cred că noaptea e mai grea. În momentul în care stai acolo, la rând, e noapte, probabil că şi reculegerea e mai intensă, puternică, profundă", crede Gheorghiţă Mihăilă, reprezentant MMB.

"În timp ce se află la rând, pelerinii pot urmări slujbele ce se ţin în Mitropolie pe aceste ecrane care au fost puse special pentru ei de-a lungul rândului", arată Clara Mihociu, reporter Observator. "Cinci ore am stat. Am venit acum pentru că am liber de la muncă", spune o tânără. "Am simţit că e cu mine Sfânta, ca ne ocroteşte", mărturiseşte o alta.

Pe acelaşi subiect

Unii au rămas lângă moaşte, la Mitropolie, două nopţi. "Stăm în biserică"

Cei care s-au închinat nu s-au mai dat duși din preajma moaștelor și au ales să rămână chiar pentru două nopți în Mitropolie, așa cum face și această femeie din Vrancea an de an de 40 de ani.

  • Reporter: Toată noaptea o să staţi?
  • Credincioasă: Da, până sâmbătă stăm.
  • Reporter: V-aţi luat cazare?
  • Credincioasă: Nu, stăm în biserică. 
  • Reporter: Aici dormiţi? 
  • Credincioasă: Da, aşa în scaun. Nu simţim oboseala. Dragostea, nu simţim oboseala.

Peste noapte, timpul de așteptare a depășit 5 ore. Pe traseu, pelerinii se agaţă de speranţă. Un zid de piatră care le iese în cale le-a devenit călăuză de-a lungul anilor, e locul în care pelerinii știu că mai au puțin până să ajungă la Moaștele Sfintei.

  • Reporter: De ce puneţi lumănări?
  • Credincioasă: Pentru sănătate, pentru orice. 
  • Reporter: Cum vi se pare zidul?
  • Credincioasă: Deosebit. Foarte frumoas, în fiecare an vin aici.
  • Reporter: Mereu puneţi, vă opriţi aici?
  • Credincioasă: Da, permanent. E zidul dorinţei. Nu ştiu excat să vă spun. De fiecare dată când vin aici, de atâtea ori pun.

"Ei îşi plâng păcatele lângă acel zid, nu e un lucru rău. E bine să ne pară rău de faptele rele pe care le facem", spune Gheorghiţă Mihăilă, reprezentant MMB.

Puterile Sf. Parascheva, cele mai mari pe 14 octombrie

Ajunul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva este şi ziua în care cei mai mulți pelerini ajung la Iaşi.Toți își doresc să se închine pe 14 octombrie, atunci când se spune că puterile Sfintei sunt mai mari. Până acum, aproximativ 150.000 de pelerini au trecut pe la sfânta raclă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Puterile Sf. Parascheva, mai mari ca niciodată pe 14 octombrie. Pelerinii dorm în biserică nopţi la rând, după ore întregi de stat la coadă, ca să prindă momentul