Antena Meniu Search
x

Video Grupă de risc amânată de la vaccin. Pacient cronic: ”Am 63 de ani şi diabet zaharat tip 2. Mă tem foarte tare”

Vrem să ne vaccinăm, dar nu prea avem cu ce. Lipsa dozelor, întârzierea transporturilor de la companiile farmaceutice şi organizarea de până acum au dus la situaţia în care peste 65 de mii de oameni au fost reprogramaţi. Cei cu vârste sub 65 de ani vor putea să se programeze abia peste două săptămâni. Cei care au făcut deja prima doză au fost asiguraţi că nu vor fi probleme cu rapelul.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 30.01.2021, 20:50

Grupă de risc amânată de la vaccin Vezi și
  • Toate persoanele sub 65 de ani, programaţi pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie şi 11 februarie vor fi reprogramaţi începând cu 16 februarie.

Programat pentru azi, a fost amânat ieri. Mii de oameni în toată ţara s-au trezit în această situaţie.

Voican Maria, pacient cronic: ”Ieri am primit un SMS că doamna Voican Maria este reprogramată la vaccin pe 16 februarie, orele 15 şi pe 16 martie rapelul. Eu înţeleg că poate nu au vaccinul, dar chiar aşa pentru o zi să mă reprogrameze. Sunt si cardiacă”.

Cruceru Sever, pacient cronic: ”Am 63 de ani şi am diabet zaharat tip 2. Mă tem foarte tare. Să nu ai doze pentru bolnavii cronic din ţara ta, e strigător la cer. Cei care se ocupă cred că ne iau în râs. Ne pun să stăm câte 4 ore în faţa laptop-ului să ne programăm, după care ne dau cu piciorul”.

Practic, toţi cei sub 65 de ani, programaţi pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie şi 11 februarie vor fi reprogramaţi începând cu 16 februarie.

Cezar Irimia, preşedinte Asociaţia Pacienţilor Cronici: ”Amânarea vaccinării oricărui pacient cronic înseamnă disperare”.

Deficit de peste o sută de mii de doze de vaccin

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Am reevaluat disponibilitatea dozelor şi numărul persoanelor programate şi am considerat că este mai prudent să mergem pe un scenariu în care să putem asigura dozele de rapel pentru persoanele care au efectuat deja prima doză”.

Adică aproape jumătate de milion de oameni. Sunt însă şi excepţii de la amânare.

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Vom vaccina persoanele din centrele medico-sociale, din cetrele rezidenţiale şi din centrele de dializă. Pentru noi era foarte important să avem certitudinea dozelor de la Moderna”.

Însă şi dozele de la Moderna vor fi puţine. Producătorii serului Moderna au anunţa că în România, în luna februarie, livrările se vor reduce cu 20%. Asta înseamnă că, cel puţin în prima săptămână a lunii următoare vom primi puţin peste 40 de mii de doze de vaccin, în loc de 53 de mii.

Minodora Tuţă, medic de familie: ”E destul de rău pentru pacienţi şi mai ales acum, de unde la început erau mulţi sceptici acum au apărut foarte mulţi pacienţi care vor sa se vaccineze”.

Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, trei vaccinuri aprobate în UE

Până acum, trei vaccinuri anti-covid au fost aprobate de Uniunea Europeană: Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, ultimul chiar ieri. Însă, deja sunt întârzieri în livrarea dozelor. AstraZeneca spune că va livra cu 60% mai puţine doze către UE, care deja a anunţat că va da în judecată compania.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene: ”Nu putem pierde timp pentru că vaccinurile nu sunt livrate conform programului stabilit. Am plătit aceste companii pentru a creşte producţia şi ne aşteptăm să facă livrările”.

Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate: ”Am dezvoltat un sistem care ne va permite să aflăm dacă vaccinurile sunt exportate din Uniunea Europeană”.

Italia a dat în judecată Pfizer şi ameninţă că va lua aceeaşi măsură şi faţă de Moderna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Grupă de risc amânată de la vaccin. Pacient cronic: ”Am 63 de ani şi diabet zaharat tip 2. Mă tem foarte tare”