Antena Meniu Search
x

Video Ipoteze de lucru în cazul morţii omului de afaceri din Arad. Martori la explozie: "A tremurat şi patul sub mine şi geamurile şi tot"

Atac cu bombă în Arad, ca-n filmele cu mafioţi! Maşina unui cunoscut om de afaceri a explodat în mers în parcarea unui supermarket din centrul oraşului. Bolidul s-a făcut scrum, iar bărbatul a fost carbonizat.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 31.05.2021, 13:57

Vezi și

Asasinatul la comandă nu e singurul scenariu de lucru al anchetatorilor, după cum au aflat reporterii Observator. Vă prezentăm o altă ipoteză, la fel de şocantă, în exclusivitate. O armată de investigatori şi speicalişti SRI lucrează la acest caz. De altfel, anchetatori de la Bucureşti au fost trimişi de urgenţă cu elicopetrul la Arad.

Firul evenimentelor

Arad, ora 7 dimineaţa. Omul de afaceri Ioan Crişan a băut o cafea într-un snackbar din centrul oraşului cu doi prieteni. Urcă în bolidul său de lux să plece spre ferma de somn african pe care o deţine în afara localităţii. Pe imaginile surpinse de o cameră de supraveghere din zonă se vede cum afaceristul dă în marşarier ca să iasă din parcare. 15 secunde mai târziu, când porneşte în faţă, maşina explodează. 

Suflul exploziei sparge geamurile locuinţelor din apropiere şi se aude de la sute de metri depărate. Maşina arde ca o torţă. Speriaţi, oamenii ies din case

Pe acelaşi subiect

"- Ce-i acolo, Vali? Vai ce m-am speriat...Vai de capul meu...Fii atent că ia foc. Am crezut că e bombă, pe cuvânt".

O femeie filmează maşina în flăcări. Timp de şase minute se aud încontinuu bubuituri. 

"- Două bubuituri

- A zguduit blocul, mă!

- Şase minute! Încă nu au venit pompierii, nici poliţia!  Acuma vine. Vin toţi". 

"A început să ardă tot mai tare în câteva secunde flacăra era tot mai mare", "A tremurat şi patul sub mine şi geamurile şi tot", "Am venit şi începuse să ardă. Mi-e pielea de găină", spun martorii. 

După ce au stins incendiul, pompierii au făcut în maşină o descoperire macabră. Pe scaunul din faţă, carbonizat, se afla trupul unui bărbat. Omul de afaceri Ioan Crişan. 

"Ca în filme, mafia pe faţă", "Mirosea puternic a praf de puşcă. N-a putut să iasă şoferul a ars de viu", mai spun martorii. 

Iulia Pop, reporter Observator: "Suflul exploziei a fost atât de puternic încât plafonul maşinii a fost aruncat la peste 20 de metri".

S-a dat alerta la Bucureşti

Explozia zguduie ţara şi dă alerta la Bucureşti. Specialişti de la crimă organizată şi de la Direcţia de Arme şi explozivi pleacă spre Arad cu elicopterul. 

Zeci de anchetatori sunt implicaţi în caz. Este exclusă varianta unei defecţiuni tehnice a maşinii, potrivit surselor Observator. Nici varianta unui atentat terorist nu e luată în calcul, după cum anunţă oficial SRI.

Rămân pe masă altă două ipoteze. Prima, cea a unui atac mafiot cu un dispozitiv montat în maşină şi acţionat din telecomandă.

Valentin Sitaru - fost criminalist: "Explozia a fost telecomandată, în sensul în care s-a amplasat dispozitivul exploziv improvizat cu un sistem de telecomandă de acţionare de la distanţă. Cel care a declanşat dispozitivul cred că se afla în zonă, avea vizibilitate directă bănuiesc cu autovehiculul vizat".

În anchetă sunt implicaţi şi specialişti din SRI. 

Ipoteze în cazul exploziei

Ovidiu Marincea - SRI: "Se realizează expertiza pirotehnică. Au fost prelevate probe care urmează a fi analizate în laborator pentru a se stabili ce tip de substanţe au fost folosite şi au facilitat aprinderea".

Pescar Livia -IPJ Arad: "Au fost ridicate imagini de pe camere ce urmează sa fie analizate în cauză există un cerc de suspecţi". 

Un alt scenariu de lucru este ca bomba să fi fost chiar a omului de afaceri iar explozia să fi fost accidentală. Fie la o manevră greşită geanta să fi căzut şi să se fi autodeclanşat, fie să fi explodat dintr-o greşeală de fabricaţie. Urme de explozibil au fost găsite pe bancheta din spate a maşinii.

Şi varianta sinuciderii este exclusă.  

Poliţiştii şi criminaliştii refac acum pas cu pas drumul lui Ioan Crişan pentru a vedea dacă avea sau nu vreo geantă cu el, cu cine s-a întâlnit, dacă a luat vreun bagaj sau dacă îl urmărea cineva pe traseu. Din datele de până acum se ştie că afaceristul venise de acasă cu maşina, s-a oprit la bar 10-15 minute şi pleca spre ferma sa. 

"A băut cafeaua şi mergea la serviciu", spune un martor.

"De acasă a plecat. Chiar a vorbit vecinul cu el şi i-a zis: ce faci? Zice: mă duc. Şi astăzi? Şi astăzi".

Criminaliştii au sigilat şi apartamentul dar şi locul de parcare de acasă al afaceristului, pentru a ridica probe care să le arate când şi cum a ajuns în maşină.

Valentin Sitaru - fost criminalist: "Ca şi moment al amplasării dispozitivului, bănuiesc că s-a petrecut acolo, în parcare. E foarte probabil ca în noaptea respectivă să se fi amplasat dispozitivul". 

Cercetarea la faţa locului poate dura şi câteva zile. La fel şi expertizele care urmează să se facă în laboratorul Institutului Naţional de Criminalistică.

Iulia Pop, reporter Observator: "IGPR nu a mai trimis o echipă de cercetare la Arad din anul 2013 atunci când au cercetat cazul morţii unui alt om de afaceri, Abel Apostol".

Parchetul General preia cercetarea în acest dosar în care deocamdată se fac cercetări pentru omor. Un procuror de la Bucureşti o să ajungă la Arad pentru audieri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Ipoteze de lucru în cazul morţii omului de afaceri din Arad. Martori la explozie: "A tremurat şi patul sub mine şi geamurile şi tot"