Antena Meniu Search
x

Luceafărul poeziei româneşti a avut un urmaş! Cine a fost FIUL din flori a lui Eminescu

Deşi în manualele de Limba şi literatura română scrie negru pe alb ca Mihai Eminescu a murit fără urmaşi, nu este adevărat. „Luceafărul“ ar fi avut un fiu, Mihai Lăzăreanu, cu fata morarului din Ipoteşti. Teoria este una extrem de controversată, împărţind, de-a lungul anilor, eminescologii în două tabere

Deşi în manualele de Limba şi literatura română scrie negru pe alb ca Mihai Eminescu a murit fără urmaşi, nu este adevărat. „Luceafărul“ ar fi avut un fiu, Mihai Lăzăreanu, cu fata morarului din Ipoteşti. Teoria este una extrem de controversată, împărţind, de-a lungul anilor, eminescologii în două tabere

Despre un urmaş al lui Eminescu nu s-a ştiut mult timp, până când reputatul eminescolog Augustin Z.N. Pop a descoperit un presupus fiu natural al poetului, în persoana unui funcţionar de la Botoşani, Mihai Lăzăreanu. Ideea a fost acceptată de mai mulţi specialişti, Lăzăreanu fiind creditat ca singurul urmaş al lui Eminescu, aşa cum arăta şi un ziar local din Botoşani, în 1932.

DRAGOSTE CU O SĂTEANCĂ DIN IPOTEŞTI!

Mihail Lăzăreanu s-a născut la 19 iunie 1877. Mama sa era Ileana, ”o frumoasă blondină” de 25 de ani, fiica morarului din sat. Acesta ar fi fost fiul din flori al poetului cu o săteancă din Ipoteşti, ulterior căsătorită. Mihail Lăzăreanu, fiul lui Eminescu Ipoteza existenţei unui fiu al poetului Mihai Eminescu a apărut după descoperirea de către Augustin Z.N. Pop a unui articol din ziarul botoşănean „Ştirea”.

Ulterior, pentru a spăla ruşinea, tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, reuşeşte să o căsătorească pe fată, deja cu copil, cu un pădurar din Ipoteşti, Ion Lăzăreanu, un bărbat de 32 de ani, care acceptă mariajul doar după ce primeşte o compensaţie materială.

Harieta Eminovici, sora poetului, a fost naşa lui Mihail Lăzăreanu

Eminescu ar fi venit la Ipoteşti de mai multe ori să-şi vadă fiul, pe Mihail Ilie Lăzăreanu, care era botezat chiar de Harieta Eminovici, sora poetului.

Mihai I. Lăzăreanu, CERERE pentru RECTIFICAREA CERTIFICATULUI DE NAŞTERE!

Mihai I. Lăzăreanu din Botoşani, str. Lascăr Catargiu No 16, şef de secţie la Administraţia Financiară Botoşani, născut în satul Ipoteşti, din comuna Cucoreni, a făcut cerere la Tribunalul Botoşani să i se rectifice actul său de naştere No. 38, din iunie 1877, şi anume: să se facă menţiune pe marginea registrului de născuţi pe acel an că numele său este acel de Mihail I. Lăzăreanu şi nu de Ilie Lăzăreanu, cum se află trecut.

"Motivul cererii sale este că, din eroare, s-a pus în actul său de naştere numele de Ilie, în loc de Mihail, căci chiar din botez, din mica copilărie în familie în satul său şi în celelalte acte de numire şi confirmare în funcţii, el a purtat mereu numele de Mihail I. Lăzăreanu, nu Ilie Lăzăreanu. Şi că ţine nu numai la regularea actelor sale, ci şi pentru satisfacerea unui sentiment de souvenir al trecutului să pună de acord actele cu realitatea", se arăta în respectivul articol, potrivit Adevărul.ro.

„Eram copil de 10-11 ani şi ieşeam pe toloaca satului Ipoteşti - Cucoreni, unde, cu copiii satului, jucam mingea-ţic. Tatăl reclamantului stătea în căsuţa boerescă din marginea pădurii, Ichim, iar peste drum stătea boierul Eminovici, bătrânul. Lăzăreanu era paznicul acestei păduri. Între noi se amestecă adesea şi juca mingea-ţic marele Mihai Eminescu sau, cum îi ziceam noi, copiii satului, ”cuconaşul Mihai”. Reclamantul era de 5 - 6 ani pe vremea aceea, pe la 1883 sau 1884, şi duduca Henrieta, sora lui Eminescu, venind să privească şi ea hârjoana noastră a tuturora, aducea de mânuţă pe fiul paznicului, reclamantul de azi, pe care-l dezmierda şi-l numea într-una Mihai, zicând că ea l-a botezat şi ea i-a dat numele de Mihai, ca şi fratelui ei”, preciza martorul Mănăstireanu în faţa judecătorilor.

Eminescu îi arăta o deosebită tandreţe...

Ştiu că, apoi, poetul Mihai Eminescu, venind pe când era deja bolnav la liceul din Pomârla unde învăţam, la prietenul său Samson Bodnărescu, pe atunci directorul liceului, s-a intetresat dacă e internat copilul Mihai, fiul paznicului, cărui copil îi purta interes şi îi arăta o deosebită tandreţe, chiar în timpul când jucam cu poetul mingea-ţic”, mai declara avocatul-martor Mănăstireanu în faţa oamenilor legii.

Că a fost sau nu fiul lui Eminescu, Mihail Lăzăreanu a dus o existenţă discretă la Botoşani, locuind pe strada Lascăr Catargiu numărul 16. A fost funcţionar fiscal şi un burlac convins. A murit în 1944, la vârsta de 67 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Luceafărul poeziei româneşti a avut un urmaş! Cine a fost FIUL din flori a lui Eminescu