Video Misterul din jurul tabloului de 50 de milioane de euro găsit în Bulgaria. Ce spun experții despre "semnătura" lui Ceaușescu
Ceauşescu, Lauren Bacall şi un tablou de 50 de milioane de euro. Sunt elementele-cheie ale unei poveşti complicate, desprinsă din filmele de acţiune, ce se petrece la vecinii bulgari. Anchetatorii au descoperit ascuns într-un apartament un tablou semnat de renumitul pictor american Jackson Pollock, ce ar putea valora peste 50 de milioane de euro. Pe spate, lucrarea mai poartă o semnătura celebră, cea a lui Ceauşescu.
Tabloul a fost găsit într-un apartament, în spatele unui dulap, în timpul unei ample operaţiuni anti-mafia în Bulgaria. Pe spate ar purta semnatura lui Nicolae Ceuşescu, iar pe faţă semătura marelui pictor expresionist american Jackson Pollock, dar şi o dedicaţie a artistului pentru celebra actriță americană Lauren Bacall: "Dedicat prietenei mele dragi şi foarte talentate, Lauren Bacall. La mulţi ani! 16 September 1949".
Dacă este autentic, tabloul ar valora peste 50 de milioane de dolari, spun experţii.
Emil Chushev, restaurator: De obicei pânzele cu o vechime de 100-200 de ani arată aşa. Nu avem bază de comparaţie, pentru că aşa se face evaluarea.
Traseul tabloului, refăcut de jurnaliștii bulgari
- Tablou celebru din colecţia lui Ceauşescu, descoperit în Bulgaria. Suma impresionantă la care este evaluată...
- Bijuteriile făcute din hârtie sau coajă de cartof care pot ajunge să coste mii de euro: "Costă cât un tablou"
- Un român a furat 9 tablouri de 320.000 de euro din casa unui artist austriac. Unde le-au descoperit polițiștii...
Jurnaliştii bulgari au încercat să refacă și traseul tabloului - Ceaușescu i l-ar fi dăruit generalului Nanu, care la rândul lui i l-a lăsat moştenire fiicei sale, căsătorită cu un grec. Dilema e cum a ajuns tabloul la Ceauşescu, şi de ce era semnat şi de el.
Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu: Exclus ca socrul meu să facă astfel de semnături pe astfel de, să zicem, cadouri, deci în niciun caz.
Mitică Avram, fost consilier de presă al lui Ceauşescu: Faptul că e pusă semnătura lui Ceaușescu pe el îmi spune clar că nu îi aparținea lui, pentru că Ceaușescu semna numai documente oficiale, semna greu.
Despre Ceaușescu se știe că iubea petrecerile și cadourile scumpe. Mai ales tablourile. Noi aveam să aflăm asta târziu, când Revoluția a deschis brusc ușile Palatului Primăverii. Palatul lui Ceausescu avea robineți suflați cu aur, frigider plin cu bunătăți și multe tablouri scumpe pe pereți.
Mitică Avram, fost consilier de presă al lui Ceauşescu: La evenimentele din 1989 e posibil ca unele tablouri... și e adevărat că unele au fost furate, dar eu am mari îndoieli că acest Pollock era printre tablourile de aici.
Ce-a ramas intact în palat, după furia poporului, a intrat în patrimoniului statului. Urmașii familiei Ceaușescu au luptat ani de zile în instanță să recupereze aceste bunuri.
Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu: Dar din cele afișate, expuse în casă, eu așa ceva nu am văzut.
Tabloul urmează acum un proces lung de autentificare
Alina Panico, PR manager Artmark: Avem rezerve că lucrarea în speță este un Pollock original sau că ar fi făcut parte din colecția lui Ceaușescu. Nu avea vreun interes pentru artele contemporane, mai puțin pentru cele americane și abstracte.
Tabloul urmează acum un proces lung de autentificare.
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: Ar fi o surpriză absolută să găsim după 50 de ani și mai bine o operă de asemenea valoare. În primul rând, trebuie să avem și o dovadă foarte clară de legătură a României cu acel tablou dacă el este original.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În cazul în care statul român va cere restituirea lui, acest lucru se va întâmpla, dar doar după autentificare.
Operațiunea din Bulgaria s-a desfășurat sub supravegherea Europol și a vizat un grup implicat în traficul de bunuri cultural.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰