Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bijuteriile făcute din hârtie sau coajă de cartof care pot ajunge să coste mii de euro: "Costă cât un tablou"

Arta nu se pune doar în ramă, ci şi la gât, la mână, pe deget sau în piept. Vorbim despre bijuteria contemporană sau bijuteria de autor, care nu se vinde la gram, ca bijuteria obişnuită, ci este tratată precum orice altă formă de artă.

de Redactia Observator

la 21.03.2023 , 08:43

În momentul de faţă, în România, ne putem mândri cu faptul că avem aproximativ 100 artişti de bijuterie contemporană. Cei mai mulţi au îmbrăţişat meseria asta în ultimul deceniu, când acest concept a început să prindă o formă şi la noi în ţară. David este considerat a fi primul artist român care a făcut bijuterie de autor.

David Sandu: Au fost sculptori care făceau bijuterie, artiştii clasici care se jucau cu bijuteria. Bijuteria a fost privită până la un moment dat ca un fel de accesoriu.

Absolvent de arte, el a început să militeze pentru ca bijuteria să fie considerată şi în România o formă de exprimare artistică.

Vezi și

David Sandu: O bijuterie costă cât un tablou, cât o sculptură.

Pe acelaşi subiect

În România există aproximativ 100 artişti de bijuterie contemporană

Astfel, o bijuterie care nu e făcută din aur, argint sau diamante, ci poate din răşină, hârtie sau coajă de cartof să ajungă să coste chiar şi câteva mii de euro. Bijuteria contemporană, la fel ca arta în general, rămâne uşor elitistă şi adresată unui public nişat.

Andreia Popescu, designer de bijuterie: Toată lumea mă întreba: Ce e ăsta? Inel? Poate dop de sticlă de parfum.

Andreia, spre exemplu, se remarcă prin colecţii nonconformiste, care ies mereu în evidenţă.

Andreia Popescu: Răşina am prelucrat-o forate mult după ce s-a întărit. Adică am sculptat-o pur şi simplu pentru că am vrut să dau ideea de translucid, uşor, fragil.

Odată cu apariţia cursurilor specializate doar pe bijuteria contemporană, publicul a început să fie din ce în ce mai interesat de acestă formă de artă, iar mulţi îşi schimbă traseul profesional şi decid să devină artişti.

Cristina Luca, cursant: Tatăl meu a fost sudor. Toată viaţa am văzut cum cineva ciocăneşte în metale şi mă atrăgea, dar aveam în cap ideea că bărbaţii se ocupă cu aşa ceva, nu femeile. Şi am zis să caut pe internet cum aş putea lucra cu metale şi am văzut că ar putea fi bijuteria.

România este una dintre puţinele ţări care anul găzduieşte Jewelry Week sau, în română, Săptămâna Bijuteriei. Evenimentul reuneşte sute de artişti, atât români, cât şi internaţionali.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Inedit » Bijuteriile făcute din hârtie sau coajă de cartof care pot ajunge să coste mii de euro: "Costă cât un tablou"