Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Salvatorii ursuleților orfani din Biertan, amendați pentru că ar fi acționat ilegal

De Redactia Observator.
Publicat: 04.04.2021, 17:28.
Actualizat: 04.04.2021, 19:53

Asociația Prietenii Berzelor a fost amendată, după ce a intervenit pentru salvarea a doi ursuleți rămași orfani, descoperiți de un gospodar în curtea sa, în Biertan. Potrivit Ministerului Mediului, "modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale și ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor".

Pe 1 aprilie, membrii Asociației "Prietenii Berzelor" au intervenit pentru salvarea a doi ursuleți, rămași fără mamă, și găsiți în curtea unui gospodar din Biertan.

Puii, două femele de două luni, erau speriați și înfometați. Pentru a-i feri de pericole și ca să nu cădă pradă câinilor sau altor animale din zonă, bărbatul i-a lăsat peste noapte în curtea sa, în speranța că va apărea mama ursuleților. Nu a apărut din păcate nici peste noapte și nici a doua zi.

În cele din urmă, proprietarul gospodăriei a sunat specialiștii, iar ursuleții au fost preluați de Asociația Prietenii Berzelor și transportați într-un sanctuar al animalelor.

Amendă de 10.000 de lei

Pe 2 aprilie, asociația a fost amendată de Garda de Mediu Sibiu pentru că a transportat cei doi pui de urs la sanctuarul din Zărneşti.

"Astăzi 02. 04. 2021, Asociația Prietenii Berzelor a fost sancționată contravențional de către Garda de Mediu Sibiu cu amendă în valoare de 10.000 lei, pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs găsiți abandonați lângă comuna Biertan, jud. Sibiu", au transmis reprezentanții Asociației pe Facebook.

(...) În momentul plecării de la Zărnești am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanții diferitelor instituții din Sibiu. Le-am comunicat acestora că puii de urs sunt în siguranță în sanctuarul de urși din Zărnești. Ne-au anunțat că urmează să fim invitați la sediul Gărzii de Mediu Sibiu pentru a fi audiați în prezenta reprezentanților IPJ -SAESP. Astăzi ne-am prezentat la audieri. Am fost sancționați contravențional cu o amendă în valoare de 10.000 de lei. Astăzi am simțit din nou că în țara asta viața animalelor nu este pe primul plan, că tot ceea ce contează sunt hârtiile sub care unii își ascund incompetența. Dacă am fi stat ore bune să așteptăm hârtiile pentru relocare astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morți (...)".

Reacția Ministerului Mediului

Ministerul Mediului a explicat, pe Facebook, de ce s-a recurs la sancționarea salvatorilor celor doi ursuleți, în acest caz. Reprezentanții asociației "au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) și să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărnești, județul Brașov, pe o distanță de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociației Milioane de Prieteni", se arată în postarea de pe Facebook.

Mai departe, ministerul explică unde au greșit reprezentanții Asociației Prietenii Berzelor.

1. Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deținerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenție pentru care au fost deja sancționați cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plății a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei);

2. Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deși, fiind o organizație de protecția animalelor, asociația Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar);

3. Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanță de 150 de km, în condiții improprii și fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărnești (fapta constituie infracțiune și este în cercetare la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu);

4. Au ignorat în mod repetat apelurile și mesajele comisarilor GNM;

5. Au luat de unii singuri decizia GREȘITĂ de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deși este cel mai cunoscut din țară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urși care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitați. În acest centru, urșii cu probleme de sănătate sau comportamentale își pot trăi viața în condiții bune, evitând interacțiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opțiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Ori, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urșii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieții.

Specialiștii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite.

Concluzii:
Deși asociația Prietenii Berzelor deține, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanții acestei asociații au acționat este total contrar prevederilor legale și ar fi putut duce la înrăutățirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor.

Relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă și numai cu acordul și supravegherea institutiilor statului".

Instituția le recomandă tuturor iubitorilor de animale care se vor regăsi, pe viitor, în situații similare, să ceară imediat intervenția autorităților competente. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii și măsuri, pentru binele exemplarelor în cauză.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.