Antena Meniu Search
x

Video Operele lui Brâncuşi din Târgu Jiu intră în patrimoniul UNESCO. A durat 30 de ani ca România să primească recomandarea

Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului intră în Patrimoniul cultural mondial. După 30 de ani de încercări eşuate, Ansamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu a primit recomandarea să fie inclus în UNESCO. Decizia va veni la pachet cu o responsabilitate mare dar şi cu şansa unei restaurări adecvate pentru operele de artă. 

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 16:55

Câţiva turişti din Franţa văd pentru prima dată pe viu Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu. Aici au aflat vestea că operele lui Brâncuşi vor ajunge în Patrimoniul Mondial.

"Sunt foarte mândru de asta. Dacă UNESCO are grijă de asta, pentru cultura voastră, pentru reputaţie, e minunat. Aici e foarte interesant pentru că acest artist e jumătate român şi jumătate francez. Aşa că suntem foarte încântaţi", mărturiseşte un turist din Franţa.

Brâncuşi, cale liberă spre UNESCO

Vezi și

Ansamblul Calea Eroilor cuprinde Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Sculpturile au o valoare inestimabilă şi sunt moştenirea cea mai de preţ lăsată de Brâncuşi României.

Pe acelaşi subiect

"Sunt impresionante, sunt măreţe. Vor fi luate sub UNESCO şi vor fi protejate. Acum să vedem ce înseamnă protejate", recunoaşte un turist. 

"E prima dată când ajung în Târgu Jiu, după care am văzut Poarta Sărutului, am văzut Masa Tăcerii. Deosebite. Am văzut la televizor, dar nici nu se compară", spune o altă turistă.

La sfârşitul lunii iulie, în India se va reuni Comitetul Patrimoniului Mondial şi acolo România va primi distincţia care va veni la pachet cu principalele recomandări în ce priveşte protejarea capodoperelor lui Brâncuşi. În prezent, sculpturile sunt supravegheate video şi păzite non-stop de poliţişti locali. În plus, vizitatorii nu au voie să le atingă. În caz contrar, riscă o amendă de până la 2.500 de lei.

Ce înseamnă pentru România recunoaşterea internaţională a operelor lui Brâncuşi

Recunoaşterea internaţională ar putea atrage şi mai mulţi turişti la Târgu Jiu. Autorităţile speră că şi fondurile vor fi mai însemnate, mai ales pentru restaurarea operelor.

"Reprezentanţii UNESCO vor monitoriza operele lui Brâncuşi de-acum încolo, dar pe de altă parte sunt sigur că vom avea sprijinul Guvernului prin ministerele de resort pentru că am încercat să alocăm sumele necesare din bugetul local. Nu sunt suficiente pentru a pune în valoare operele brâncuşiene", spune Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.

De peste trei decenii încearcă statul român să ducă operele lui Brâncuşi în UNESCO. În 1990, a introdus ansamblul monumental pe lista tentativă. În 2011, au pregătit dosarul de candidatură.

Pentru că era superficial, plin de greşeli, Ministerul Culturii l-a retras patru ani mai târziu ca să nu fie respins defintiv. A făcut altul pe care l-a trimis la Paris în 2022, iar acum a venit avizul favorabil pentru înscrierea ansamblului brâncuşian pe lista UNESCO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Evenimente » Operele lui Brâncuşi din Târgu Jiu intră în patrimoniul UNESCO. A durat 30 de ani ca România să primească recomandarea