Video 148 de ani de la naşterea lui Constnatin Brâncuşi
Pe 19 februarie 2024 marcăm 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Părintele sculpturii moderne, cel care a făcut piatra să cânte s-a născut în Hobița, un sat din Gorj, unde copiii se întrec acum în artă. La Târgu Jiu, ne-a rămas cea mai importantă moștenire de la Brâncuși. Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârşit, pe care statul încă se luptă să le ducă în UNESCO.
Ansamblul Calea Eroilor, de la Târgu Jiu, e o capodoperă a artei moderne. De trei decenii, statul o vrea în UNESCO. Doar că operele nu au mai fost restaurate de ani buni. Din lipsă de bani ori specialiști. Sculpturile de la Târgu jiu au mare nevoie de restaurare şi se vede acest lucru pe Coloana Fără Sfârşit. Din cauza ploilor acide şi a lipsei intervenţiilor, pe aproape toate modulele au apărut pete. De Ziua Brâncuși, turiștii se așteptau la manifestări în jurul sculpturilor.
La Hobița, satul unde s-a născut Brâncuși, copiii și-au expus propriile lucrări inspirate din opera marelui artist. Primăria face demersuri să preia Casa Constantin Brâncuși, aflată acum în administrarea Muzeului Județean, și să comercializeze suveniruri cu Brâncuși.
350 de sculpturi şi obiecte de artă ale lui Brâncuşi vor sta în oraş, în Iaşi, timp de o lună. Acestea se află atât în muzeele din Iaşi cât şi pe arterele principale, în aer liber. Unele dintre ele impresionează şi prin dimensiuni.
Pe lângă sculpturi, muzeele expun publicului şi alte comori. Valoarea totală a operelor depăşeşte un milion de euro.
Şi în Bucureşti, iubitorii de artă se pot bucura de una dintre cele mai misterioase opere a lui Brâncuşi. Bustul, care a fost considerat pierdut, poate fi văuzt la Galeriile Artmark până duminica viitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰