Antena Meniu Search
x

Video "Este o lucrare îmbrăcată în mult mister". O operă neştiută a lui Brâncuşi, expusă la Bucureşti: aparţine unui român care a obţinut-o la o licitaţie

Expoziţie unică la Bucureşti, chiar înainte de ziua Naţională Brâncuşi! O lucrare a sculptorului, învăluită în mister ani întregi, este expusă acum în Capitală şi poate fi admirată gratis. Este o operă neobişnuită a artistului, un bust de bronz, şi nu de piatră. Lucrarea aparţine unui român care a obţinut-o la o licitaţie, în Paris. 

de Redactia Observator

la 18.02.2024, 20:20

Vezi și

Bustul impunător din bronz ar întruchipa un chelner din cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris. Este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, între 1905-1906, înainte de a începe să cioplească direct în piatră. Pe atunci, marele scluptor realiza busturi ca să se întreţină. Până acum, un mister a învăluit piesa uimitoare care s-a crezut pierdută. Apare o singură poză cu ghipsul lucrării într-un catalog vechi. Pentru că artistul avea obiceiul să îşi distrugă operele, se credea că şi aceasta a avut aceeaşi soartă. După zeci de ani, a apărut la o licitaţie si a fost cumpărată de un un român. fost descoperită, iar un român a câştigat-o la licitaţie. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu aceasta în aceşti ani.

Lucrarea va putea fi admiratăla o casă de lictaţii din Bucureşti până pe 25 februarie

"Iata că din timp în timp şi foarte rar apare un bust pe piata. E foarte greu apoi să decizi daca este primul bronz, daca mai există altele bronzuri. A fost cumpărată de un român şi a fost adusă în ţară. Acestea imi confirmă ceea ce am spus eu că compatriotii lui Brancusi au fost merue alături de el şi l au ajutat", a declarat Doina Lemny, istoric de artă. Lucrarea a fost scoasă la licitație la Paris cu un pret de pornire de 180.000. Specialistii cred ca a fost adjudectaă pentru mult mai multi bani, dar nu se stie pretul real. Din capitala Franţei, lucrarea a ajuns în Bucureştiului.

"Este o lucrare îmbrăcata in mult mister. Am avut şansa să o pune şi noi aici într-o expozitie specială, cu deschidere liberă. Toată lumea poate să o vadă", a declarat Anca Bejan, director galerie de artă. Lucrarea va putea fi admiratăla o casă de lictaţii din Bucureşti până pe 25 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » "Este o lucrare îmbrăcată în mult mister". O operă neştiută a lui Brâncuşi, expusă la Bucureşti: aparţine unui român care a obţinut-o la o licitaţie