Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Perseide 2024. Toţi ochii au fost aţintiţi spre cer: Fenomenul spectaculos care a însoţit stelele căzătoare şi a putut fi observat doar în câteva zone

Oamenii din toate colţurile ţării s-au adunat pentru a vedea spectacolul oferit de perseide - firele de praf stelar care se aprind odată ce intră în contact cu atmosfera. Pasionaţii de fotografie nu au ratat nici ei ocazia de a imortaliza cele mai spectaculoase cadre. Cei mai norocoşi au putut surprinde chiar şi o sută de meteori pe oră.

de Redactia Observator

la 13.08.2024 , 08:41

A fost feerie pe cer în întreaga ţară. Perseidele şi-au atins punctul maxim şi au oferit privitorilor un spectacol pe măsură. În zonele întunecate, departe de lumina oraşelor mari, copii, părinţi, pasionaţi de astronomie sau fotografi s-au adunat pentru a fi martori ai fenomenului.

Perseidele sunt particule de praf sau roci de mici dimensiuni care intră în atmosferă cu o viteză de aproximativ 60 de kilometri pe secundă. Aerul cu care intră în contact le fac să ajungă la o temperatură atât de ridicată încât să se aprindă. "Pentru a observa un asemenea fenomen, e nevoie să ieşim din oraş, din poluarea luminoasă, pentru că altfel va fi greu să observăm meteori mici, puţin intenşi", explică Pazmany Nicoleta, coordonator Astroclub Meridian 0.

Dian este pasionat de fotografie. Şi-a luat cu el aparatul şi a mers să surprindă cele mai impresionante imagini. "Cred că este un mod bun de a mă relaxa şi de a scăpa de stresul din marile oraşe aglomerate şi calde. Cred că este un moment bun să fac şi fotografie astrologică, pentru că până acum nu am avut ocazia să fac acest lucru".

Vezi și

În unele părţi ale ţării, fenomenul a fost însă cu mult mai spectaculos. Spectacolul perseidelor a fost dublat şi de apariţia unei aurori boreale. Cerul colorat în nuanţe de mov şi roz a putut fi observat din Timiş, Maramureş, Argeş sau Gorj. Aurora boreală a apărut datorită unei furtuni geomagnetice severe, ce are loc în aceste zile. Asta a făcut ca fenomenul specific ţărilor nordice, să apară şi la latitudini mai joase ale Europei, precum în Danemarca, Olanda, Germania şi chiar România.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Perseide 2024. Toţi ochii au fost aţintiţi spre cer: Fenomenul spectaculos care a însoţit stelele căzătoare şi a putut fi observat doar în câteva zone