Antena Meniu Search
x

Foto Un medic din Cluj-Napoca spune ce salariu are în Irlanda comparativ cu cel din România: "Îți permiţi să duci o viață bună"

Paul, un medic original din Cluj-Napoca spune ce salariu câştigă în Irlnda, după ce a lucrat timp de 3 ani ca rezident şi paramedic în Cluj.

de Redactia Observator

la 21.03.2024, 10:50

Paul Oargă lucrează momentan ca medic la un spital din Irlanda. Bărbatul a vorbit şi despre condiţiile de la spitalele din afară şi a făcut o comparaţie între stilul de viaţă dintre cele două ţări, dar şi între salarii, relatează Ştiri de Cluj.

Fluturaşul de salariu din Irlanda

Ştiri de Cluj

„La spital sunt vestiare, sunt dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele. Concediu este 30 de zile pe an, plus 10 - 15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe", spune medicul.

În România, nu i-au fost plătite gărzile timp de 2 ani

Pe acelaşi subiect

Acesta mai spune că în România în primii 2 ani ca rezident nu a fost plătit pentru gărzile făcute.

"În acest moment, eu sunt taxat 40% și după taxe rămân cu 1.900 de euro net, la două săptămâni. Sunt niște bani buni, care îți permit să duci o viață bună. Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani. Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite", a adăugat Paul.

Un al doilea salariu venea din canalul de Youtube

Fluturaşul de salariu din România

Ştiri de Cluj

Paul posta des videoclipuri educative pe Youtube înainte de a pleca în Irlanda, din care mai reuşea să câştigă o mare parte din bani. ”Din Youtube am câștigat într-un an 1600 de euro, dar banii s-au dus în echipamente. Pe partea de spital, eu am fost angajat la Institutul Regional de Gastro Hepatologie, dar lucrez la Spitalul Clinic Judetean. În luna septembrie 2021, am câștigat 6.124 de lei, fără gărzi, fără sporuri de sâmbătă-duminică. Problema noastră a rezidenților este că gărzile nu se plătesc în primii doi ani și jumătate”, explica medicul în 2021.

Printr-un calcul comparativ, în România Paul câștiga 1.200 de euro, iar în Irlanda renumeraţia ajunge la aproape 4.000 de euro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Un medic din Cluj-Napoca spune ce salariu are în Irlanda comparativ cu cel din România: "Îți permiţi să duci o viață bună"