Antena Meniu Search
x

Poprirea pe salariu. Când se pune şi care e procentul maxim

Unul dintre cele mai dificile momente prin care trece un român este acela când i se pune poprire pe salariu, aşa că este important de aflat detalii despre o astfel de operaţiune.

de Redactia Observator

la 19.03.2024, 16:07

Poprirea pe salariu este unul dintre cele mai dificile momente prin care poate să treacă un român
Poprirea pe salariu este unul dintre cele mai dificile momente prin care poate să treacă un român
  • Poprirea pe salariu este unul dintre cele mai dificile momente prin care poate să treacă un român.

De obicei, vorbim despre o poprire pusă pe salariu în cazul persoanelor care nu şi-au achitat datoriile către stat sau în cazul persoanelor care nu au achitat la timp o rată sau mai multe rate dintr-un împrumut.

Prin poprirea pusă pe salariu se caută recuperarea banilor datoraţi, indiferent că vorbim despre statul român sau despre o instituţie creditoare.

Cine poate pune poprire pe salariu şi în ce condiţii

În principiu vorbim despre posibilitatea ca singurul care să instituie o poprire pe salariu să fie executorul. În cazul în care vorbim despre o executare silită a statului, poprirea poate fi instituită prin executor fiscal.

Pe acelaşi subiect

Dacă ANAF-ul este în situaţia de a dispune o poprire, atunci aceasta poate fi instituită electronic. Pe de altă parte, cum spuneam, o poprire pe salariul comercial poate fi instituită doar de către un executor judecătoresc.

Cum se calculează poprirea pe salariu. Procentul maxim

Conform legislaţiei în vigoare, poprirea pe salariu poate fi până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, sau până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Conform specialiştilor de la legislatiamuncii.manager.ro, avem şi posibilitatea să apară mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, caz în care urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Cum poţi scăpa de poprire

Pe de o parte avem posibilitatea de a scăpa de poprirea respectivă prin achitarea sumelor datorate.

Dacă totuşi considerăm că poprirea a fost instituită în mod nejustificat, se poate face o contestaţie la executare, respectiv o cerere de chemare în judecată. Atenţie, însă! Contestaţia la executare se poate face doar în termen de cel mult 15 zile de la momentul în care s-a făcut comunicarea sau înştiinţarea instituirii popririi.

Poţi să ai mai multe popriri în acelaşi timp?

În principiu, există posibilitate de a avea mai multe popriri în acelaşi timp, dar suma vizată nu trebuie să depăşească un anumit nivel, astfel că există anumite calcule de făcut.

Pe de altă parte, trebuie precizat că popririle trebuie aplicate în acelaşi timp, iar suma reţinută din venitul net lunar nu trebuie să fie mai mare de jumătate din venitul net lunar propriu-zis, suma rezultată urmând a fi împărţit între creditori.

Legea popririi pe salariu

Poprirea pe salariu reprezintă o noţiune reglementată atât prin Codul Muncii, cât şi prin Codul de Procedură Civilă, întreaga situaţie fiind extrem de delicată, indiferent de circumstanţe.

Poprirea este o formă a executării silite, în care banca are un rol de intermediar. Prin poprire, executorul judecătoresc solicită băncii să plătească anumite sume de bani pe care le deține sau le va deține în numele clientului său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri economice » Poprirea pe salariu. Când se pune şi care e procentul maxim