Meniu
Search
x

Video SIMULARE. Ce s-ar întâmpla în România în cazul unui accident nuclear la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa

Un eventual accident nuclear în Ucraina a pus pe jar autorităţile din România. Specialiştii noştri monitorizează non stop situaţia de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară a Europei, aflată în mâinile ruşilor. Ba chiar au făcut simulări în cazul unui dezastru nuclear. 

De Laurenţiu Rădulescu la 16.08.2022, 19:43
Vezi și

În momentul ăsta nu există un pericol. Centrala funcţionează normal. Sistemele de securitate nu au fost afectate. Dacă totul se menţine aşa nu există niciun pericol.

Imaginile arată unul dintre locurile unde specialiştii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare monitorizează situaţia celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea din Zaporojie, Ucraina.

Punctele care sunt marcate cu verde, pe această hartă, reprezintă punctele de măsurare...

Sunt peste 300 de staţii de măsurare pe teritoriul Ucrainei. 

Pe acelaşi subiect

Centrala de la Zaporojie este undeva în această zonă. Culoarea verde arată o măsurare de radioactivitate la nivelul fondului natural.

Senzorii care dau alerta în cazul scurgerilor de radiaţii sunt montaţi în jurul centralei nucleare, la distanţe de câţiva kilometri unul faţă de celălalt.24 din 24 de ore specialişti din România şi din întreaga lume sunt cu ochii pe centrala din Ucraina, aflată sub controlul roşilor. 

Centrala de la Zaporojie este undeva în această zonă. Culoarea verde arată o măsurare de radioactivitate la nivelul fondului natural.

În România, alţi zeci de senzori dau alerta în cayul unui accident nuclear.

În situaţia în care am avea un incident pe teritoriul Ucrainei care ar conduce la o propagare a unui nor, primii senzori ai fi aceştia..Avem senzori la Iaşi, Bacău, Tulcea, Brăila. Dacă s-ar întâmpla ceva, aceştia s-ar înroşi.

Aproape o mie de kilometri sunt între Bucureşti şi Zaporjie. O distanţă similară faţă de Cernobîl. 

Ca să vă faceţi o idee, avem aici Cernobîl, pentru că toată lumea a auzit, 5130, o valoare a radioactivităţii de 50 de ori mai mare decât normală. Centrala de la Zaporojie este în această zonă. Nu arată depăşiri de radiaţii în momentul de faţă. 

Autorităţile române au făcut şi o simulare în cazul unui eventual incident nuclear la centrala de la Zaporijie. Nici în cel mai rău scenriu nu avem motive de îngrijorare, ne liniştesc specialiştii. Liderul de la Kiev vede altfel situaţia. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Orice scurgere de radiaţii de la centrala nucleară Zaporojie poate fi o lovitură pentru ţările Uniunii Europene şi pentru Turcia, Georgia şi alte ţări din regiuni mai îndepărtate. Totul depinde doar de direcţia şi puterea vântului. 

Recent, ruşii au anunţat că ar fi dispuşi să accepte o delegaţia a ONU care să inspecteze centrala.

Stéphane Dujarric, purtător de cuvânt ONU: Avem securitatea, logistica, capacitatea de a-i ajuta să ajungă la Zaporojie de la Kiev, nu? Dar trebuie să existe un acord cu cele două state, cu Rusia și Ucraina, din motive evidente, știm că centrala se află în prezent pe teritoriul deținut de Rusia.

În ultima săptămână luptele din jurul centralei nucleare au distrus trei senzori de măsurare a radioactivităţii, o unitate de azot -oxigen, şi o linie electrică. Centrala este încă operată de angajaţi ucraineani, păziti de forţe ale armatei ruse.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Exclusiv Observator » SIMULARE. Ce s-ar întâmpla în România în cazul unui accident nuclear la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa