Antena Meniu Search
x

Video 42 de țări, printre care și România, cer Rusiei să-și retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie

42 de ţări, între care şi România, cer Rusiei să-şi retragă trupele şi armamentul de la centrala atomică Zaporojie. Ieri, oraşul unde locuiesc angajaţii centralei a fost lovit de un nou atac pentru care Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc. 

de Redactia Observator

la 15.08.2022, 09:28

Vezi și

Federaţiei Ruse i se cere să-şi retragă imediat forţele armate şi restul personalului neautorizat din centrala nucleară Zaporojie, în declaraţia semnată de cele 42 de state şi de Uniunea Europeană. În oraşul Enerhodar, un salariat al centralei şi-a pierdut viaţa în timp ce-şi plimba câinele, în urma unui nou bombardament. Moscova susţine că Ucraina atacă în mod deliberat zona instalaţiilor nucleare pentru a obliga forţele ruse să se retragă. La rândul său, Kievul îi acuză pe ruşi că au instalat în incinta centralei piese de artilerie care lovesc oraşele ucrainene de pe malul opus al Niprului. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Deocamdată, Rusia încă mai crede în teroare, este blocată în iluziile propriei sale propagande şi speră că va putea să obţină ceva prin diferite forme de şantaj. Dar nu va reuşi."

Cum evoluează războiul în est?

Presa ucraineană anunţă, pe de altă parte, un succes cu valoare simbolică: cartierul general din Donbas al grupării Wagner, formată din mercenari ruşi, a fost serios avariat de un bombardament. Atacul efectuat de un sistem de rachete HIMARS, livrat Ucrainei de Statele Unite, a fost confirmat pe reţelele sociale ruseşti. Grupul Wagner s-a angajat tot mai mult în luptele din Ucraina pe măsură ce unităţile armatei ruse şi-au pierdut forţa ofensivă, potrivit analiştilor occidentali. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii au lovit, din nou, şi podul Antonivski de lângă Herson, folosit de armata rusă pentru aprovizionarea şi eventuala retragere a unităţilor sale de pe malul vestic al Niprului. Legăturile acestora cu restul forţelor ruse sunt tot mai dificile mai ales că şi un pod feroviar utilizat în acelaşi scop a fost sabotat de partizanii ucraineni. 

Tot în teritoriul ocupat, pe un teren agricol din regiunea Luhansk, a izbucnit un impresionant incendiu de vegetaţie. Imaginile au fost difuzate, fără detalii, de agenţiile de presă din Rusia. 

Războiul continuă să facă victime şi acolo unde nu se desfăşoară lupte propriu-zise. Pe o plajă de pe litoralul ucrainean din sudul Basarabiei, doi oameni au murit şi alţi doi au fost răniţi de explozia unei mine marine. Consiliul local susţine că accesul pe plajă era oprit, tocmai din cauza pericolului minelor, dar oamenii au ignorat interdicţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » 42 de țări, printre care și România, cer Rusiei să-și retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie