Antena Meniu Search
x

Întâlnire între Blinken și preşedintele Autorităţii Palestiniene. Abbas: "Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul"

Război Israel - Hamas. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că trebuie să existe o "încetare imediată a focului" şi să se permită intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Nabil Abu Rudeineh pentru Reuters.

de Redactia Observator

la 05.11.2023, 15:03

Antony Blinken și Mahmoud Abbas
Întâlnire între Blinken și Preşedintele Autorităţii Palestiniene. Abbas: "Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul" - Profimedia Images

"Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul şi distrugerile suferite de poporul palestinian din Gaza din cauza maşinii de război a Israelului, fără să ţină cont de principiile dreptului internaţional", i-a transmis Abbas lui Blinken. Cei doi oficiali s-au întâlnit duminică.

Presiuni asupra lui Blinken, pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza

Liderii arabi au făcut presiuni publice sâmbătă asupra secretarului de stat american Antony Blinken pentru a asigura o încetare imediată a focului în Gaza, la câteva ore după ce palestinienii au declarat că un atac aerian israelian a ucis cel puțin 15 persoane într-o școală administrată de ONU.

Într-o rară manifestare deschisă a dezacordului, înaltul diplomat american a ripostat, în timp ce se afla alături de omologii săi iordanian și egiptean la o conferință de presă, spunând că o încetare a focului ar permite doar militanților Hamas să se regrupeze, scrie Reuters.

Pe acelaşi subiect

Puterile mondiale și regionale nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la modul în care să abordeze escaladarea conflictului în cele patru săptămâni de când luptătorii din organizația Hamas, care conduce Fâșia Gaza, au dat buzna peste graniță, ucigând 1 400 de persoane și luând ostatici peste 240 de persoane.

De atunci, Israelul a atacat Gaza din aer, a impus un asediu și a lansat un atac terestru, stârnind o alarmă globală cu privire la condițiile umanitare din enclavă, au declarat sâmbătă oficialii din domeniul sănătății din Gaza. 9.488 de palestinieni au fost uciși.

Blinden, în discuții cu liderii importanți din Orientul Mijlociu

Blinken s-a întâlnit la Amman cu miniștrii de externe saudit, qatarez, emiratez, egiptean și iordanian. "În acest moment trebuie să ne asigurăm că acest război se oprește", a declarat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi la conferința de presă care a urmat.

Blinken a declarat că toți au fost de acord cu privire la necesitatea păcii și că actualul status quo din Gaza nu poate fi menținut, dar a recunoscut că există diferențe între Washington, care a cerut doar pauze pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza, și aliații săi.

"O încetare a focului acum ar lăsa pur și simplu Hamas pe poziții, capabil să se regrupeze și să repete ceea ce a făcut pe 7 octombrie", a declarat Blinken, care se afla la a doua sa călătorie în regiune de când Israelul și Hamas au intrat în război.

Martorii palestinieni au declarat că Israelul a lovit sâmbătă dimineața școala Al-Fakhoura din Jabalia, unde locuiau mii de persoane evacuate.

Armata israeliană a declarat că o anchetă preliminară a sugerat că nu a vizat această locație "dar este posibil ca explozia să fi fost rezultatul unui foc al IDF îndreptat spre o altă țintă". Circumstanțele erau "în curs de examinare", a adăugat aceasta.

Imaginile difuzate de Reuters de după incident au arătat mobilă spartă și alte obiecte căzute pe jos, pete de sânge pe jos și pe mâncare și oameni plângând.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Întâlnire între Blinken și preşedintele Autorităţii Palestiniene. Abbas: "Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul"