Antena Meniu Search
x

Războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de mld. de dolari. Netanyahu: "Deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele"

Războiul Israelului cu Hamas din Fâșia Gaza va costa până la 200 de miliarde de shekeli (51 de miliarde de dolari), a relatat duminică ziarul financiar Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanțe.

de Redactia Observator

la 05.11.2023, 14:23

Războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de mld. de dolari. Netanyahu: "Deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele"
Războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de mld. de dolari. Netanyahu: "Deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele" - Profimedia Images

Cotidianul Calcalist, citat de Reuters, a precizat că această estimare, egală cu 10% din produsul intern brut, se bazează pe faptul că războiul va dura între opt și 12 luni, că se va limita la Gaza, fără participarea deplină a Hezbollahului din Liban, Iranului sau Yemenului, și că aproximativ 350.000 de israelieni recrutați ca rezerviști militari se vor întoarce curând la muncă.

Calcalist a descris ministerul ca fiind de părere că 200 de miliarde de shekeli este o estimare "optimistă". Dar ministerul a declarat că nu susține datele Calcalist.

Cel mai sângeros atac asupra civililor israelieni din istoria țării

Bărbații înarmați ai Hamas din Gaza au lansat la 7 octombrie cel mai sângeros atac asupra civililor israelieni din istoria țării, iar de atunci Israelul a bombardat Gaza cu scopul de a elimina grupul.

Pe acelaşi subiect

Calcalist a declarat că jumătate din costuri ar fi reprezentate de cheltuielile de apărare care se ridică la aproximativ 1 miliard de shekeli pe zi. Alte 40-60 de miliarde de shekeli ar proveni din pierderea de venituri, 17-20 de miliarde pentru despăgubiri pentru întreprinderi și 10-20 de miliarde de shekeli pentru reabilitare.

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich a declarat anterior că guvernul israelian pregătește un pachet de ajutor economic pentru cei afectați de atacurile palestiniene care va fi "mai mare și mai amplu" decât în timpul pandemiei COVID-19.

Netanyahu: "Deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele"

Joi, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că statul s-a angajat să îi ajute pe toți cei afectați.

"Directiva mea este clară: deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele", a spus el fără a da cifre. "La fel cum am făcut în timpul COVID. În ultimul deceniu, am construit aici o economie foarte puternică și chiar dacă războiul ne va cere prețuri economice, așa cum o face, le vom plăti fără ezitare".

În urma războiului, S&P a redus perspectiva ratingului Israelului la "negativă", în timp ce Moody's și Fitch au pus ratingurile Israelului sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Războiul cu Hamas va costa Israelul peste 50 de mld. de dolari. Netanyahu: "Deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele"