Antena Meniu Search
x

Adolescentul din Belgrad este cel mai tânăr ucigaş în masă din istorie. Sârbii cer demisia ministrului Educaţiei

După cumplitul atac, toate şcolile din Belgrad au fost închise. Dar sute de părinţi, elevi, rude au ieşit, aseară, în stradă la protest. Oamenii au cerut demisia ministrului Educaţiei. Iar astăzi, tot în număr mare, au revenit la şcoala în care s-a produs masacrul. Atât tatăl, cât şi mama sa au fost arestaţi.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.05.2023, 14:17

Vezi și

Şcoala unde a avut loc tragedia a devenit loc de pelerinaj. Zeci de copii şi adolescenţi vin pentru a ține un moment de reculegere în amintirea colegilor uciși. Sunt elevi şi de la alte școli din zonă, cărora nu le vine să creadă la ce asistă.

În urmă cu puțin timp, în școală au revenit criminaliştii însoțiți de două cadre didactice. Vor să înțeleagă modul în care s-a întâmplat totul.

Ce se întâmplă acum la Belgrad, toată această tragedie este unică în istorie. De ce? Acest copil, cel de 13 ani, este cel mai tânăr ucigaș în masă înregistrat vreodată de statistici. 

Filmul atacului de la şcoala din Belgrad

Pe acelaşi subiect

Atacul s-a petrecut în jurul orei 8:40, în Vračar, un cartier de lux al Belgradului. Se ştie că era spre sfârşitul primei ore, cu puţin înainte de ora 8:40, când a venit la şcoala "Vladislav Ribnikar". La intrare, de la o distanţă de 14 metri, l-a omorât pe paznicul Dragan Vlahović cu focuri de armă trase cu pistolul CZ-99 al tatălui său, pe care, în mod evident, fusese antrenat să îl folosească.

Apoi a împuşcat două fete care erau de serviciu, pe holul şcolii. Pe una a împuşcat-o în cap, iar pe cealaltă în picioare. Fata rănită la cap este în stare foarte gravă, iar medicii se luptă pentru viaţa ei. A urmat uciderea unui alt copil, întâlnit pe holul şcolii.

Undeva, în acele momente, a golit primul încărcător de 18 cartuşe de calibru 9 mm şi a pus unul nou. Potrivit propriei sale mărturisiri, el însuşi umpluse anterior patru cutii cu muniţie, cu 18 cartuşe în fiecare cutie.

Apoi a intrat în clasa sa, VII B. Acolo, mai întâi a împuşcat-o în gât pe profesoara de istorie Tatjana Stevanović şi a rănit-o grav, după care a început să tragă în colegi. A ucis şapte, ajungând la un bilanţ total de nouă morţi - şapte fete, un băiat şi paznicul şcolii.

Ceilalţi copii din şcoală au auzit împuşcăturile, dar la început au crezut că este vorba de petarde. Unii au fost amuzanţi, alţii au fost enervaţi de zgomot, iar profesorii au încercat să-i calmeze. Dar în curând a devenit clar că era vorba de o tragedie. Copiii au început să ţipe şi să ceară ajutor, iar profesorii le spuneau elevilor să nu părăsească sălile de clasă. „Vă rog, nu ieşiţi afară! Vă rog! Cineva a intrat cu o armă!” - a strigat unul dintre profesori.

Când au început împuşcăturile, primul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:40 de către Ivanka Jovanović, directoarea adjunctă a şcolii, care a spus că un copil a intrat în şcoală cu o armă de foc şi „trage la întâmplare”. Ivanka Jovanović nu ştia în acel moment că elevul Kosta Kecmanović nu trăgea la întâmplare, ci dimpotrivă. El încerca cu sânge rece şi calculat să-şi pună în aplicare în mod consecvent planul întunecat pe care poliţiştii aveau să îl descopere mai târziu mâzgălit pe hârtii mototolite.

Printre victimele şi răniţii împuşcaţi se numără mai mulţi elevi de pe lista lui Kosta. El şi-a pus în aplicare aproape în totalitate planul făcut, cu excepţia faptului că nu a mai urcat la etaj, cum intenţiona iniţial să facă. După ce a tras în clasă, a ieşit în curtea şcolii.

Următorul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:42, chiar de către Kosta Kecmanović. Acesta a raportat că a împuşcat mai multe persoane în şcoala elementară "Vladislav Ribnikar".

Între timp, poliţia a sosit şi, fără a întâmplina rezistenţă, l-a imobilizat pe băiat. Asupra lui au fost găsite un rucsac, un pistol CZ-99 cu care a ucis cele nouă persoane, precum şi cocktailuri Molotov. Se gândea să blocheze cu ele intrarea în şcoală până când va termina ceea ce plănuia, dar a renunţat la această parte a planului pentru că se temea de explozie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Adolescentul din Belgrad este cel mai tânăr ucigaş în masă din istorie. Sârbii cer demisia ministrului Educaţiei