Antena Meniu Search
x

Video "A fost oribil". Adolescentul din Belgrad şi-a pregătit în detaliu atacul cu o lună înainte. Trei zile de doliu naţional după masacrul din şcoală

Trei zile de doliu național, în Serbia, după masacrul ce a avut loc ieri într-o şcoală de elită din Belgrad, unde un elev de 13 ani i-a furat armele tatălui său şi şi-a împuşcat colegii şi profesorii. În atac au murit un paznic şi opt elevi. Una din victime este fata unui fost jucător de volei din Serbia, antrenor acum în România, la SCM Zalău. Adolescentul şi-ar fi planificat atacul cu o lună înainte. Avea o listă cu potenţiale victime şi o schiţă cu şcoala. Nici măcar nu va răspunde penal pentru faptele sale cumplite, pentru că e prea mic. 

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 08:18

Vezi și

Sunt momentele cumplite, de după atac. Părinţi panicaţi, care trăiesc un coşmar. Au copiii în şcoală şi aşteaptă veşti despre starea lor. Printre ei, cântăreaţa Ana Stanic şi prezentatorul Zorana Kesić.

Şi-a pregătit atacul în urmă cu o lună

Potrivit presei locale, printre elevii ucişi este şi fata unui fost jucător de volei din Serbia, antrenor acum în România, la echipa SCM Zalău. 

Gabriel Terheș, director sportiv SCM Zalău: El a fost anunţat în primă fază că nu este găsită. I-a fost confirmat de acasă. Într-adevăr, fiica dânsului a fost ucisă şi a plecat de urgenţă în Serbia. 

Pe acelaşi subiect

Elevă: Un băiat era împuşcat în picior. O fată a fost rănită şi cred că şi alţi doi băieţi. Dar nu i-a împuşcat pe toţi. A fost oribil. 

Astrid Merlini, mamă: Copilul meu a supravieţuit, nu vă puteţi imagina. A văzut un bărbat căzut la pământ, împuşcături, a luat-o la fugă, a crezut că băiatul cu arma o să vină după ea. Este şocată, dar a acceptat să vorbească despre asta. Este plină de adrenalină. 

Atacul îngrozitor a avut loc la începutul orelor, puţin înainte de 9 dimineaţa. Adolescentul de 13 ani, elev în clasa a 7-a, intră în școala primară Vladislav Ribnikar din Vraciar, unul dintre cele mai bune cartiere din Belgrad, şi declanşează teroarea. Cu o glugă trasă pe cap, înarmat cu două pistoale şi trei încărcătoare furate de la tatăl său, un cunoscut medic din oraş, se duce glonţ către paznicul şcolii. Îl împuşcă şi intră într-o clasă. Trage în trei colegi şi îi ucide.  

Iulia Pop, reporter Observator: Nu se opreşte din cursa mortală. Iese pe cordior, schimbă încărcătorul armei şi intră în laboratorul de istorie. Din uşă ţinteşte profesorul şi colegii. iese din clasa, aruncă arma pe scări şi se duce in curtea şcolii.

Zgomotul asurzitor al gloanţelor este iniţial confundat cu petarde. Când îşi dau seama că sunt focuri de armă, profesorii şi elevii se baricadează în clase. Unul dintre copii a povestit că s-a prefăcut mort, lângă un coleg ucis. Când s-a făcut linişte, a sărit pe geam şi a fugit acasă. 

Cu sânge rece, atacatorul sună la poliţie şi anunţă masacrul. Toţi agenţii sârbi pleacă la şcoală. Imediat ajung şi ambulanţele, iar străzile sunt blocate. Zeci de ofiţeri înarmaţi încep o operaţiune contracronometru pentru capturarea atacatorului. Autorităţile pun rapid mâna pe el.  

Şeful poliţiei din Belgrad spune că adolescentul şi-a premeditat atacul încă de acum o lună. Poliţiştii i-au găsit o listă cu numele celor pe care îi voia morţi. În rucsac, agenţii i-au găsit şi patru cocktail-uri Molotov. În momentul atacului ar fi fost drogat.  

Veselin Milic, şeful poliţiei Belgrad: Avea o listă de copii pe care plănuia să îi ucidă. Şi-a desenat planurile şcolii, cu intrări şi ieşiri, desenul a fost găsit în banca lui. Şi el însuşi a spus că avea ţinte prioritare. Desenul seamănă cu un joc video sau film de groază şi arată că a plănuit în detaliu cum să intre în fiecare clasă şi cum să lichideze fiecare copil.

Autorităţile au aflat detalii înfiorătoare. Atacatorul şi-a împuşcat colegii alături de care a fost la o petrecere în weekend. Adolescentul de 13 ani era olimpic la matematică şi istorie. Ar fi fost supărat pe profesorul de istorie, după ce ar fi primit o notă mică. Ar fi ales intenţionat data atacului. Ştia că profesorul căruia îi purta pică era la ore. Sunt şi mărturii potrivit cărora se mutase din clasă, pentru că era victimă a bullyingului colegilor. 

Elevă: Am fost în aceeaşi clasă, dar eu m-am mutat în al doilea semestru. Era un tip tăcut, drăguţ, lua note bune, dar nu ştiam prea multe despre el, nu era prea prietenos. Cu siguranţă nu mă aşteptam la asta.  

Toate şcolile din Belgrad au fost închise. 

Milan Nedejkovic, primar din Vraciar: Toţi copiii au fost evacuaţi prin uşa din spate a şcolii. Avem camere de supraveghere, dar asta este o lecţie, avem nevoie şi de detectoare de metale. Este o tragedie imensă. Nu s-a mai auzit de aşa ceva aici, în Vracar, nici în Belgrad, cred că nici în Serbia.

La scurt timp, şi tatăl atacatorului a fost arestat. Armele erau înregistrate pe numele lui. Mai mult chiar el si ar fi invatat fiul să tragă, ba chiar s-au antrenat împreună în poligonul de tragere. 

Luka Babic, fost elev: Este tragedia unei societăţi care promovează violenţa. Trăim într-o societate violentă şi asta e promovat în media, în spaţiul public, în social media. Violenţa este promovată în mod constant şi nu este pedepsită.

Jelena Jancovic, reprezentant al profesorilor: Ce împinge un copil de 14 ani să tragă ca să ucidă? Nu a tras în aer, nu le-a tras în picioare, a tras în piept, în burtă. Chiar şi în cap. Nu am răspunsul la această întrebare. 

Preşedintele Serbiei a prezentat o listă de zece măsuri pe care le vrea introduse după tragedia de ieri. Printre ele, legislația să fie modificată pentru ca răspunderea penală să înceapă de la 12 ani, introducerea unei noi legislații privind păstrarea și purtarea armelor verificarea tuturor licențelor de arme eliberate, dar şi controlarea modului de funcționare a tuturor poligoanelor de tragere.  

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei: Este una dintre cele mai negre zile din istoria Serbiei. În acest moment, băiatul se află într-un loc special și va fi plasat într-un departament special al unei clinici de psihiatrie.

Guvernul de la Belgrad a decretat trei zile de doliu naţional după tragedia de ieri, începând de mâine, 5 mai, şi până duminică. Astăzi, în toate şcolile din Serbia orele vor începe cu un minut de reculegere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "A fost oribil". Adolescentul din Belgrad şi-a pregătit în detaliu atacul cu o lună înainte. Trei zile de doliu naţional după masacrul din şcoală