Antena Meniu Search
x

Video Portret de ucigaş la 14 ani. Cine este elevul care a semănat teroare în Belgrad: Kosta s-a dus la şcoală cu două arme. Şi tatăl său a fost arestat

Masacrul de la şcoala din Belgrad. Tatăl băiatului care a ucis opt elevi şi un paznic la şcoala din Serbia unde învăţa a fost arestat, a anunţat miercuri poliţia, care a făcut percheziţii în apartamentul familiei, relatează cotidianul Blic. Elevul de clasa a VII-a îşi planificase atacul cu o lună înainte, făcuse o listă cu potenţiale victime şi a sunat chiar el la poliţie să anunţe nenorocirea. Totul a durat în jur de cinci minute, timp în care elevul a tras în jur de 20 de focuri de armă. Acesta a fost arestat în curtea şcolii.

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 17:25

Vezi și

O tragedie fără precendent loveşte Serbia. Opt copii şi paznicul unei şcoli din Belgrad au fost ucişi de un elev de 14 ani, într-un atac armat care a avut loc chiar în timpul cursurilor. O profesoară şi alţi şase copii sunt la spital, cu şanse minime de supravieţuire. Kosta Kecmanović, băiatul care a deschis focul, plănuia de mai multe luni atacul. Avea o listă cu cei pe care îi voia morţi şi o schiţă a şcolii. Băiatul a sunat singur la Poliţie şi a anunţat masacrul.

Atacul armat de la şcoala din Belgrad. A ucis 8 elevi: 7 fete şi un băiat

Atacul a avut loc miercuri dimineaţă, în jurul orei 8, la şcoala elementară "Vladislav Ribnikar" din cartierul Vračar, o zonă selectă din Belgrad, unde se află mai multe ambasade şi muzee. Băiatul de 14 ani a venit la şcoală cu pistolul tatălui său şi a deschis focul. Opt copii şi un agent de securitate au fost ucişi, iar şase elevi şi un profesor al şcolii respective au fost răniţi şi sunt în prezent spitalizaţi.

În afară de arma cu care a comis masacrul, băiatul mai avea o armă în rucsac. Ambele arme se aflau în posesia legală a tatălui său. Acesta susţine că erau închise într-un seif, care avea un cod, dar se pare că fiul său l-a aflat. Băiatul mergea adesea la poligonul de tragere cu tatăl său, a declarat ministrul Bratislav Gašić, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pe acelaşi subiect

Motivaţia din spatele acestui atac încă nu este cunoscută, dar majoritatea victimelor sunt fete. Şapte fete, un băiat şi un agent de securitate au fost ucişi. Alte şapte persoane au fost rănite, iar între acestea se numără o fată împuşcată în cap a cărei stare este critică.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Filmul masacrului. Un elev s-a prefăcut mort, apoi a sărit pe geam ca să scape

Cu 20 de minute înainte de ora nouă dimineaţa, adolescentul de 14 ani a intrat înarmat în şcoală şi a început să tragă la întâmplare. Primul împuşcat a fost paznicul şcolii. Băiatul a intrat apoi într-o sală de clasă, unde a tras în profesor şi în două eleve, pe care le-a ucis pe loc. S-a îndreptat apoi spre laboratorul de istorie. Atacatorul avea două pistoale, care i-ar aparţine tatălui său, şi cocktail-uri Molotov. 

"Un băiat era împuşcat în picior. O fată a fost rănită şi cred că şi alţi doi băieţi. Dar nu i-a împuşcat pe toţi. A fost oribil", povesteşte o elevă. Panica s-a instalat rapid în şcoală. Iniţial, o parte dintre copii au crezut că se joacă cineva cu petarde. Profesorii care şi-au dat seama că sunt focuri de armă s-au baricadat în clase. Unul dintre copii a povestit că s-a prefăcut mort, lângă un coleg de-ai lui. Iar când s-a făcut linişte, a sărit pe geam şi a fugit acasă. 

După ce atacatorul a fost prins, clădirea a fost evacuată. Părinţii au venit disperaţi la şcoală, întrebând de copiii lor. "Copilul meu a supravieţuit, nu vă puteţi imagina. A văzut un bărbat căzut la pământ, împuşcături, a luat-o la fugă, a crezut că băiatul cu arma o să vină după ea. Este şocată, dar a acceptat să vorbească despre asta", spune Astrid Merlini, mama unei eleve. 

Cine este elevul ucigaş. Plan criminal: "lista neagră" a victimelor

Băiatul de 14 ani era olimpic la matematică şi istorie. O primă ipoteză e că era supărat pe profesoara de istorie. Dar sunt şi mărturii potrivit cărora se mutase din clasă, pentru că era victimă a hărţuirii colegilor. "Am fost în aceeaşi clasă, dar eu m-am mutat în al doilea semestru. Era un tip tăcut, drăguţ, lua note bune, dar nu ştiam prea multe despre el, nu era prea prietenos. Cu siguranţă nu mă aşteptam la asta", mărturiseşte o elevă.

Potrivit poliţiei, băiatul îşi planificase atacul cu o lună înainte şi îşi făcuse chiar o listă cu potenţialele victime. Un atac de acest gen este rar întâlnit la Belgrad, dar pe de altă parte, Serbia este ţara unde deţinerea de arme de foc de către populaţie are una dintre cele mai ridicate rate din lume, armele fiind răspândite după războaiele din anii 1990. 

Şcolile din Belgrad, închise după masacru

Toate şcolile din Belgrad au fost închise după masacru. Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi spun că, dacă s-a întâmplat în Vraciar, unul dintre cele mai bune cartiere din Belgrad, se poate întâmpla oriunde. 

"Toţi copiii au fost evacuaţi prin uşa din spate a şcolii. Avem camere de supraveghere, dar asta este o lecţie, avem nevoie şi de detectoare de metale. Este o tragedie imensă. Nu s-a mai auzit de aşa ceva aici, în Vracar, nici în Belgrad, cred că nici în Serbia", a declarat Milan Nedejkovic, primarul din Vracar.

Serbia a declarat trei zile de doliu naţional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Portret de ucigaş la 14 ani. Cine este elevul care a semănat teroare în Belgrad: Kosta s-a dus la şcoală cu două arme. Şi tatăl său a fost arestat