Antena Meniu Search
x
LIVE

De ce a ucis cu sânge rece şapte fete şi un băiat adolescentul din Belgrad? S-a simţit respins şi marginalizat de colegi

Opt elevi şi un paznic au murit, în urma unui atac armat la o şcoală din Belgrad, comis de un adolescent de 13 ani. Motivul? Băiatul s-ar fi simţit respins de colegi şi a vrut să omoare toţi copiii din unitatea de învăţământ. 

De Redactia Observator la 04.05.2023, 12:38
Ce ar sta la baza masacrului din Belgrad. Băiatul de 13 ani s-a simţit respins de colegi şi ar fi fost lovit la ora de actorie
Ce ar sta la baza masacrului din Belgrad. Băiatul de 13 ani s-a simţit respins de colegi şi ar fi fost lovit la ora de actorie

Potrivit presei sârbe, băiatul se numeşte Kosta Kecmanović, este născut la 30 iulie 2009 şi a crescut în ceea ce la prima vedere ar putea fi considerată o familie normală, cu părinţi respectabili şi foarte înstăriţi. Tatăl este un cunoscut medic radiolog, iar mama este om de ştiinţă, profesor de microbiologie.

Kosta este un copil talentat, politicos şi a câştigat concursuri în oraş. La şcoală era numit însă "tocilar". Tocmai de aceea, ceruse să fie transferat într-o altă clasă, unde avea trei prieteni. Dar nici aici nu a fost prea bine primit şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care a plănuit un atac în masă

Una dintre fetele din şcoală a declarat după crima în masă că "la şcoală râdeau de el", dar deocamdată nu există nicio informaţie oficială şi fiabilă conform căreia Kosta Kecmanović ar fi fost victima unui abuz continuu din partea colegilor, scrie Blic. Totuşi, la un moment dat, ar fi fost victima unor violenţe la nişte ore de actorie şi există un raport medical în acest sens.

După cum el însuşi a declarat după masacru, s-a simţit complet respins şi a început să planifice cum să ucidă toţi copiii din şcoala sa. Kosta avea asupra sa două documente scrise de mână.

Pe acelaşi subiect

Filmul atacului de la şcoala din Belgrad

Atacul s-a petrecut în jurul orei 8:40, în Vračar, un cartier de lux al Belgradului. Se ştie că era spre sfârşitul primei ore, cu puţin înainte de ora 8:40, când a venit la şcoala "Vladislav Ribnikar". La intrare, de la o distanţă de 14 metri, l-a omorât pe paznicul Dragan Vlahović cu focuri de armă trase cu pistolul CZ-99 al tatălui său, pe care, în mod evident, fusese antrenat să îl folosească.

Apoi a împuşcat două fete care erau de serviciu, pe holul şcolii. Pe una a împuşcat-o în cap, iar pe cealaltă în picioare. Fata rănită la cap este în stare foarte gravă, iar medicii se luptă pentru viaţa ei. A urmat uciderea unui alt copil, întâlnit pe holul şcolii.

Undeva, în acele momente, a golit primul încărcător de 18 cartuşe de calibru 9 mm şi a pus unul nou. Potrivit propriei sale mărturisiri, el însuşi umpluse anterior patru cutii cu muniţie, cu 18 cartuşe în fiecare cutie.

Apoi a intrat în clasa sa, VII B. Acolo, mai întâi a împuşcat-o în gât pe profesoara de istorie Tatjana Stevanović şi a rănit-o grav, după care a început să tragă în colegi. A ucis şapte, ajungând la un bilanţ total de nouă morţi - şapte fete, un băiat şi paznicul şcolii.

Ceilalţi copii din şcoală au auzit împuşcăturile, dar la început au crezut că este vorba de petarde. Unii au fost amuzanţi, alţii au fost enervaţi de zgomot, iar profesorii au încercat să-i calmeze. Dar în curând a devenit clar că era vorba de o tragedie. Copiii au început să ţipe şi să ceară ajutor, iar profesorii le spuneau elevilor să nu părăsească sălile de clasă. „Vă rog, nu ieşiţi afară! Vă rog! Cineva a intrat cu o armă!” - a strigat unul dintre profesori.

Când au început împuşcăturile, primul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:40 de către Ivanka Jovanović, directoarea adjunctă a şcolii, care a spus că un copil a intrat în şcoală cu o armă de foc şi „trage la întâmplare”. Ivanka Jovanović nu ştia în acel moment că elevul Kosta Kecmanović nu trăgea la întâmplare, ci dimpotrivă. El încerca cu sânge rece şi calculat să-şi pună în aplicare în mod consecvent planul întunecat pe care poliţiştii aveau să îl descopere mai târziu mâzgălit pe hârtii mototolite.

Printre victimele şi răniţii împuşcaţi se numără mai mulţi elevi de pe lista lui Kosta. El şi-a pus în aplicare aproape în totalitate planul făcut, cu excepţia faptului că nu a mai urcat la etaj, cum intenţiona iniţial să facă. După ce a tras în clasă, a ieşit în curtea şcolii.

Următorul apel la poliţie a fost făcut la ora 8:42, chiar de către Kosta Kecmanović. Acesta a raportat că a împuşcat mai multe persoane în şcoala elementară "Vladislav Ribnikar".

Între timp, poliţia a sosit şi, fără a întâmplina rezistenţă, l-a imobilizat pe băiat. Asupra lui au fost găsite un rucsac, un pistol CZ-99 cu care a ucis cele nouă persoane, precum şi cocktailuri Molotov. Se gândea să blocheze cu ele intrarea în şcoală până când va termina ceea ce plănuia, dar a renunţat la această parte a planului pentru că se temea de explozie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » De ce a ucis cu sânge rece şapte fete şi un băiat adolescentul din Belgrad? S-a simţit respins şi marginalizat de colegi