Antena Meniu Search
x

"Ar fi o victorie pentru Putin": Unii politicieni nemţi au început să ceară pornirea gazoductului Nord Stream 2

Un membru de rang înalt al Partidului Liber Democrat (FDP), Wolfgang Kubicki, a fost criticat vineri pentru că a sugerat că Germania trebuie să pornească gazoductul Nord Stream 2 pentru a-şi umple depozitele pentru iarnă, relatează DPA, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 17:54

"Ar fi o victorie pentru Putin": Unii politicieni nemţi au început să ceară pornirea gazoductului Nord Stream 2
"Ar fi o victorie pentru Putin": Unii politicieni nemţi au început să ceară pornirea gazoductului Nord Stream 2 - Shutterstock

"Ar trebui să ne grăbim să deschidem Nord Stream 2 pentru a umple depozitele de gaz pentru iarnă", a declarat Kubicki pentru grupul media RDN (RedaktionsNetzwerk Deutschland). Nu există "un motiv rezonabil" de a nu face acest lucru, a adăugat el. Kubicki, vicelider al FDP şi vicepreşedinte al Parlamentului german, a respins obiecţia autorului interviului, conform căruia o astfel de decizie ar fi percepută ca un triumf pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Argumentând că o aprovizionare stabilă cu gaz ar trebui să fie o prioritate a guvernului, el a spus că, "dacă unităţile de stocare a gazului sunt pline, putem închide din nou Nord Stream 2 - ca şi alte gazoducte, când devenim independenţi faţă de gazul rusesc. Dar nu suntem acolo încă". Comentariile sale au fost primite cu critici, inclusiv de partidul său, care face parte din coaliţia cancelarului Olaf Scholz de la guvernare.

Liderul partidului, Christian Dürr, a declarat pentru DPA că "purtăm discuţii intense despre cum să evităm o criză iminentă a energiei în această iarnă. Ca partid, am făcut un număr de propuneri în acest sens. Deschiderea Nord Stream 2 nu este una dintre ele". El a mai spus că deschiderea gazoductului, care ar fi trebuit să fie certificat cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, ar trimite "un semnal greşit partenerilor noştri europeni".

Pe de altă parte, Dürr a cerut ca ultimele trei centrale nucleare din Germania să continue să fie exploatate pentru moment, pentru a uşura presiunea asupra pieţei energiei. Reactoarele urmează să fie închise la sfârşitul anului, în cadrul planului Germaniei de renunţare la energie nucleară.

Pe acelaşi subiect

Organizaţia de tineret a FDP a criticat şi ea comentariile lui Kubicki. Propunerea a fost caracterizată de "aceeaşi naivitate faţă de Rusia care ne-a adus în această situaţie precară de dependenţă energetică de Rusia", a declarat lidera organizaţiei de tineret, Franziska Brandmann.

Perspectivele economice pentru Germania sunt sumbre

Perspectivele economice pentru Germania sunt sumbre din cauza creşterii preţului energiei şi a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, a avertizat vineri Ministerul de Finanţe, un mesaj întărit de avansul record al preţurilor de producţie, transmite Reuters. Cea mai mare economie europeană a stagnat în trimestrul doi din 2022, războiul din Ucraina, creşterea preţului energiei, pandemia şi perturbările din lanţurile de aprovizionare aducând economia aproape de recesiune.

"Perspectivele privind viitoarele evoluţii ale economiei sunt în prezent sumbre şi sunt marcate de un grad ridicat de incertitudine. Livrările de gaze ruseşti semnificativ mai scăzute, creşterea persistentă a preţului energiei şi al altor bunuri, precum şi perturbările din lanţurile de aprovizionare care durează mai mult decât ne-am aşteptat, acestea fiind legate şi de restricţiile impuse în China, afectează semnificativ evoluţia economiei", se arată în raportul lunar publicat vineri de Ministerul de Finanţe.

În iulie, preţurile de producţie au înregistrat o creştere record, atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de perioada similară din 2021, în special în urma creşterii preţului energiei, conform datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Per ansamblu, preţul energiei a urcat cu 105% faţă de iulie 2021, din cauza preţurilor mai ridicate ale gazelor naturale şi electricităţii, a precizat Destatis.

Săptămâna aceasta, Guvernul german a anunţat impunerea unei noi taxe pe gaze, menite să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti. Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare la finalul lunii martie 2024. Nivelul taxei a fost stabilit la 2,419 eurocenţi/kWh şi va duce la creşterea facturilor de energie atât pentru companii cât şi pentru gospodării.

Pentru a atenua impactul, Germania va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, în perioada octombrie 2022 - martie 2024. Preţul mai ridicat al energiei va sprijini şi creşterea inflaţiei: în iulie rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 8,5%, în linie cu nivelul record de 8,9% înregistrat în zona euro. În aprilie, Guvernul german previziona că inflaţia se va situa la 6,1% în 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Ar fi o victorie pentru Putin": Unii politicieni nemţi au început să ceară pornirea gazoductului Nord Stream 2