Antena Meniu Search
x

După ce Zelenski a anunţat că avansul Rusiei a fost oprit pe front, armata rusă spune că a mai cucerit un sat din Donețk

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a preluat controlul asupra satului Nevelske din regiunea Donețk. Armata ucraineană nu a confirmat pierderea localităţii. Dacă se confirmă, ar deschide posibilitatea ca armata rusă să atace din nord orașul Krasnogorovka, unde trăiau 15.000 de oameni înainte de începerea războiului.

de Redactia Observator

la 12.03.2024, 16:51

Armata rusă susține că a cucerit satul Nevelske din Donețk după ce Zelenski a spus că avansul Rusiei a fost oprit
Armata rusă susține că a cucerit satul Nevelske din Donețk după ce Zelenski a spus că avansul Rusiei a fost oprit - Profimedia

Forțele ruse au reușit să profite recent de lipsa de muniție și de oameni a armatei ucrainene pentru a ocupa mai mult teritoriu în estul ţării. Ministerul rus al Apărării a anunţat într-o declarație de presă că forțele sale au capturat Nevelske și au preluat "linii și poziții mai favorabile" în regiunea Donețk.

Satul Nevelske este situat la aproximativ cinci kilometri vest de oraşul Donețk, în regiunea cu acelaşi nume. Potrivit Meduza, un bastion al Forțelor Armate ucrainene a apărat așezarea pe care rușii încearcă să o captureze din 2023. 

Cucerirea satului Nevelske ar favoriza forțele ruse să atace orașul Krasnohorivka

Cucerirea satului ar ajuta forțele ruse să atace orașul asediat Krasnohorivka, situat la mai puțin de 15 kilometri distanță, la nord de Mariinka.

Pe acelaşi subiect

Luptele au izbucnit în Krasnohorivka în primăvara anului 2014, când rebelii pro-ruşi au înființat mai multe puncte de control pe drumurile dinspre și spre așezări cheie din regiunea Donețk.

Ucraina a eliberat zona în august 2014, dar linia frontului a rămas la mai puțin de doi kilometri în afara orașului, potrivit Kyiv Independent. 

Canalul de Telegram Deep State, apropiat de armata ucraineană, a recunoscut în cea mai recentă actualizare că ruşii au înaintat la Nevelske, dar localitatea apare desemnată pe hartă în continuare ca fiind sub control ucrainean.

Forțele ucrainene au pierdut teren în fața Rusiei în ultimele trei luni, retrăgându-se în februarie din centrul industrial Avdiivka

La câteva zile de la pierderea oraşului Avdiivka, armata ucraineană s-a retras şi din satele vecine Lastocikine, Severne și Stepove. 

Trupele ruse nu au slăbit ofensiva și i-au forţat pe ucraineni să se retragă şi mai la vest, spre următoarea linie de sate Orlovka, Tonenke și Berdîci, disputate în prezent.

Aşa-numiţii bloggeri militari ruşi s-au grăbit să anunţe la finalul lunii februarie şi cucerirea acestor localităţi, dar ucrainenii au adus întăriri şi nu au cedat. 

Zelenski: "Avansul Rusiei a fost oprit"

Într-un interviu acordat luni presei franceze, BFMTV şi Le Monde, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele sale au blocat ofensiva Moscovei și stabilizează prima linie. 

"Avansul Rusiei a fost oprit", a declarat Zelenski. Liderul de la Kiev a spus că situaţia actuală pe front este mult mai bună decât în ​​ultimele trei luni, lăudând conducerea militară şi trupele ţării. 

Totuși, el a avertizat că acest lucru se poate schimba, dacă Ucraina nu începe să primească ajutor militar din vest.

Atât oficialii ucraineni, cât și cei occidentali au dat vina pentru recentele eșecuri militare, parțial şi pe impasul din Congres cu privire la ajutorul acordat de SUA, blocat de şase luni, aminteşte Kyiv Independent

Rusia a anexat în 2022 regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk precum şi teritorii din regiunile Herson și Zaporojie. Occidentul nu a recunoscut aceste anexări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » După ce Zelenski a anunţat că avansul Rusiei a fost oprit pe front, armata rusă spune că a mai cucerit un sat din Donețk